Hetzelfde onderwerp maar twee verschillende versies

Boeren hebben tijd en geld nodig
In 2020 werd 2,6 procent van de koeien biologisch gehouden: zonder kunstmest en pesticiden, met veel minder krachtvoer, en met veel meer tijd in de wei. Biologische melk veroorzaakt veel minder stikstofuitstoot en 
Zeker per hectare land, maar zelfs ook per liter melk. Tenminste, als je ook de emissies meerekent van het verbouwen van het krachtvoer in het buitenland. Dat is wel zo eerlijk.
Hoewel biologische boeren minder koeien houden per vierkante kilometer land, en de koeien ook nog eens minder melk geven, gaat dat niet ten koste van het inkomen van de boer. Biologische boeren hebben gemiddeld hetzelfde inkomen als gangbare boeren. Sterker nog, hun inkomen is stabieler.  Helemaal nu door de oorlog in Oekraïne de prijzen voor kunstmest door het dak gaan. 
Bovendien hebben biologische bedrijven 
Ze hebben minder schulden op bedrijfsniveau. Ze hebben wel meer schulden per liter geproduceerde melk, omdat ze minder melk produceren.

Boeren hebben tijd en geld nodig
De keuze om het roer radicaal om te gooien, is een moeilijke. Het is onzeker en tijdrovend. Maar het grootste probleem: boeren krijgen die overgangsperiode Juist dáár komt die eenmalige 24,3 miljard euro voor het oplossen van de stikstofcrisis uitstekend uit.
Het kan nog. Door het gebruik van veevoer en kunstmest streng te reguleren. En vooral, door landbouwbedrijven in staat te stellen om zich daaraan op hun eigen manier aan te passen. Niet door specifieke apparaten te subsidiëren, maar door boerenbedrijven er geld en tijd voor te geven, en ze te laten leren van collega’s met ervaring.
Behandel de landbouw als een waardevol en noodzakelijk onderdeel van Nederland. Niet van het bbp, maar van het ecosysteem. Dát biedt perspectief.