Wat doet de overheid nu? Nog een schepje erbovenop
Dat al die mest een probleem vormt, is niet een nieuw inzicht. Al in boog de landelijke politiek zich over het mestoverschot, dat toen medeveroorzaker was – en nog steeds is – van Toen al werd er gewaarschuwd voor de noodzaak om Sindsdien staat Nederland volgens Den Haag onophoudelijk aan de vooravond van een transitie naar duurzame landbouw. De vorige minister van Landbouw, Carola Schouten (ChristenUnie), werkte aan de omslag naar 
De totale mestproductie is in de afgelopen twintig jaar en de gevolgen van stikstofvervuiling zijn blijven groeien. Alle mooie woorden ten spijt, en ondanks van berispingen door de Europese Unie en de rechter, is er aan de kern van het beleid niets veranderd. De economische verdienstelijkheid van de landbouw is al die tijd voorop blijven staan
Ook de huidige minister van Landbouw, Henk Staghouwer (ChristenUnie), heeft het over ‘de noodzakelijke transitie naar kringlooplandbouw’. Maar net als in het verleden richt de overheid zich ook nu op het verminderen van het aantal bedrijven, en op technologische oplossingen om de stikstofuitstoot van de overblijvers te beperken.
Van de 24,3 miljard die de komende tien jaar vrijkomt voor het stikstofprobleem, is tot nu toe slechts een paar procent bestemd voor ‘natuurinclusieve’ landbouw. Het plan is dat een klein deel van de boerenbedrijven, die daar bovendien zelf voor kiezen, wordt geholpen bij de transitie naar landbouw met structureel minder input.
Andere bedrijven krijgen subsidies om met technologische aanpassingen hun uitstoot te verminderen. Innovatieve en geavanceerde stalvloeren waarin poep en plas enigszins worden Dat geeft minder stikstofuitstoot per kilo biefstuk en per liter melk – al blijft onduidelijk Maar het zorgt niet voor minder afhankelijkheid van buitenlandse veevoerproductie en fossiele brandstof, of een andere omgang met de natuur. Het doel ervan is om zo veel mogelijk te kunnen blijven produceren zonder de Europese natuurwet te overtreden.
Nóg minder boeren dus, die nóg efficiënter voedsel voor de wereldmarkt gaan produceren. En boeren moeten nóg meer lenen bij de bank, omdat subsidies nooit alle kosten dekken. En dat betekent nóg meer produceren om de kosten te dekken. Economische groei.
Geen breuk met de economische benadering die in de eerste plaats tot het stikstofprobleem heeft geleid, maar een voortzetting ervan. Niets zorgt ervoor dat de landbouw straks niet opnieuw aanloopt tegen wettelijke grenzen, en weer moet krimpen.