Het Forum van Young Global Leaders werd eind 2004 opgericht in nauwe samenwerking met het World Economic Forum als een netwerk van leidende figuren in de economie, technologie en communicatie en internationale samenwerking. De organisatie stelt zich ten doel belangrijke mondiale problemen aan te pakken ten behoeve van een betere toekomst.
De eerste groep van 237 jonge leiders werd geïnstalleerd op 11 januari 2005, gekozen uit 8000 genomineerden, en omvatte leden uit 69 verschillende landen: 72 uit Europa, 62 uit Noord-Amerika, 49 uit Azië, 19 uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, 18 uit Afrika beneden de Sahara en 17 uit Latijns-Amerika. De leeftijdsgrens voor lidmaatschap is gesteld op 40 jaar.
Uit België is onder meer voormalig vicepremier Vincent Van Quickenborne vertegenwoordigd. Behalve wetenschappers en zakenmensen is het aantal leden uit koninklijke huizen opmerkelijk hoog: zo maken leden van de vorstenhuizen van Denemarken, Zweden en Noorwegen deel uit van de groep; uit Nederland zijn vertegenwoordigd: kroonprins Willem-Alexander, prinses Mabel van Oranje en Jaime de Bourbon de Parme en uit België Mathilde d'Udekem d'Acoz.
Het bureau van het forum is gevestigd in Genève en de bestuursvoorzitter (Chairman van de Foundation Board) is Klaus Schwab, die ook het World Economic Forum heeft opgericht. Nominaties worden beoordeeld door een selectiecomité bestaande uit leiders van de mondiale media onder voorzitterschap van koningin Rania van Jordanië.De groep is verdeeld in een aantal Task Forces, mid-2007 zijn dat:
  • Gezondheid
  • Milieu
  • Onderwijs
  • Mondiaal bestuur en veiligheid
  • Ontwikkeling en armoede
Inmiddels is een flink aantal Nederlanders en Belgen lid van de groep, te vinden op de ledenlijst. In 2007 kreeg Wikipedia-oprichter Jimmy Wales een prijs van de groep.
Zeker! De Young Global Leaders (YGL) is een gemeenschap van uitzonderlijke individuen die de visie, moed en invloed hebben om positieve verandering in de wereld te bewerkstelligen. Laat me wat informatie delen over YGL's in Nederland:

Karien van Gennip: Een Nederlandse leider die inspireert, verbindt en transformeert.
Yousef Yousef: Nog een YGL uit Nederland, die bijdraagt aan positieve impact.
Dennis Karpes: Een visionaire leider die werkt aan een meer inclusieve en duurzame toekomst.
Rose Damen: een invloedrijk figuur die zich inzet om een verschil te maken.
David Skilling: Een YGL met een gedurfde aanpak om mondiale uitdagingen aan te pakken.
Philipp Jan Flach: Bijdragen aan positieve verandering door innovatie en leiderschap.
Stacey Tank: een leider die verschillende sectoren inspireert en verbindt.
Hajo van Beijma: Een pionier die transformationele verandering stimuleert.
Coen van Oostrom: Een visionaire leider die vormgeeft aan een betere toekomst.
Katrin Ley: Een YGL met een missie om impact te creëren.
Ronald de Jong: Bijdragen aan een duurzamere en inclusievere wereld.
Daniel de Boer: Een gedurfde en invloedrijke figuur.
Sarah Nicholls: Een YGL die zich inzet voor positieve transformatie.
Daan Roosegaarde: Een innovatieve leider die verandering stimuleert.
Z.K.H. Prins Jaime de Bourbon de Parme: een koninklijke YGL met een visie voor een betere wereld.
De YGL-gemeenschap streeft ernaar de impact van diverse leiders over grenzen en sectoren heen te versnellen en zo een meer inclusieve en duurzame toekomst vorm te geven. Ze inspireren, verbinden en transformeren en werken gezamenlijk aan positieve verandering. Het YGL-netwerk omvat ruim 1.400 leden en alumni van 120 nationaliteiten, verspreid over verschillende vakgebieden, zoals het bedrijfsleven, technologie, onderwijs en activisme12.

Daarnaast is er ook het Young SDG Network, dat jonge professionals in staat stelt duurzamere organisaties op te richten en de Sustainable Development Goals (SDG’s) te bereiken. Ze organiseren bijeenkomsten voor changemakers om van elkaar te leren, ervaringen uit te wisselen en te netwerken3.

Het is belangrijk op te merken dat YGL’s geen democratisch gekozen individuen zijn; ze worden eerder door het World Economic Forum (WEF) geselecteerd op basis van hun potentieel om een positieve impact te bewerkstelligen. Terwijl sommigen hun associatie met een ondemocratische organisatie bekritiseren, geloven anderen in hun vermogen om veranderingen teweeg te brengen over sectoren en grenzen heen.