2014
 
Voorbereiden op de toekomst

In het najaar begon het Forum met de implementatie van zijn FORUM2020-strategie, de laatste fase van zijn transformatie van een door oprichters geleide organisatie naar een internationale organisatie voor publiek-private samenwerking.

Zijne Heiligheid Paus Franciscus met Hilde en Klaus Schwab

De jaarlijkse bijeenkomst leverde veel van wat deelnemers noemen "Davos-momenten" op. President Hassan Rouhani van de Islamitische Republiek Iran bracht een boodschap van "vriendschap, betrokkenheid, samenwerking en vreedzame coëxistentie" aan de deelnemers in de volgepakte congreszaal. In een boodschap die werd voorgelezen door kardinaal Peter Turkson van Ghana, riep paus Franciscus zakelijke en politieke leiders op om "een inclusieve aanpak na te streven die rekening houdt met de waardigheid van elke menselijke persoon en het algemeen welzijn". Ondanks alle opwindende momenten op de jaarlijkse bijeenkomst, gingen de partners, leden en kiezers van het Forum ook verder met hun initiatieven en activiteiten buiten Davos.
 
Op het World Economic Forum on Latin America in Panama City, Panama, in april, onderzochten meer dan 600 deelnemers manieren om voort te bouwen op het succes van de regio om meer dan 70 miljoen mensen uit de armoede te halen. 
Het World Economic Forum on Africa werd in mei gehouden in Abuja, Nigeria, ondanks een moeilijke veiligheidssituatie, waarbij de deelnemers zich concentreerden op het creëren van banen, het verbeteren van de infrastructuur op het hele continent en het ondersteunen van de landbouwontwikkeling. De deelname van premier Li Keqiang van China droeg bij aan de betekenis van de bijeenkomst. 
Ook in mei vond het World Economic Forum on East Asia plaats in Manilla, de Filippijnen, dat slechts enkele maanden eerder was getroffen door tyfoon Haiyan, de sterkste geregistreerde storm die ooit aan land kwam. Voorzitter Benigno Simeon Aquino III benadrukte het belang van goed bestuur, maatregelen tegen corruptie en structurele hervormingen om het economische succes te ondersteunen. Tijdens de bijeenkomst reikte het Forum de Global Statesmanship Award uit aan de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, de derde ontvanger van de prijs. Enkele dagen later hield het Forum zijn nationale strategievergadering in Tokio, Japan, met premier Shinzo Abe in de slotsessie. In de discussies deelden de deelnemers ideeën en inzichten met ministers en bedrijfsleiders over het Japanse hervormingsprogramma Abenomics. Het eendaagse evenement vond plaats in een club in het Roppongi-district, een ongewone locatie die een hoog niveau van intimiteit creëerde en zakelijke en maatschappelijke leiders van buiten Japan in staat stelde om via een videoverbinding deel te nemen aan de vergadering. 
Later in juni hield het Forum een "Meet the Government" -evenement in Berlijn, met een informele discussie en diner met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. In juli verwelkomde kardinaal Turkson in zijn rol als voorzitter van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede, leiders uit het bedrijfsleven, de overheid en het maatschappelijk middenveld in Vaticaanstad op een speciale bijeenkomst over "The Global Common Good: Towards a More Inclusive Economy", die het Forum bijeenriep om voort te bouwen op de Davos-boodschap van inclusie van de paus. Het Forum lanceerde het NETmundial-initiatief, een coalitie van diverse belanghebbenden uit de particuliere sector, de overheid, de academische wereld, technische en maatschappelijke gemeenschappen die samenwerken om manieren te vinden om de collaboratieve en creatieve kracht van het internet te maximaliseren. 
Het Forum is geboren om het stakeholderconcept van Klaus Schwab tot leven te brengen. Sindsdien heeft het zijn rol aangepast aan de veranderende behoeften van het bedrijfsleven en de samenleving. 
In zijn essay Global Corporate Citizenship: Working with Governments and Civil Society, gepubliceerd in het januari/februari 2008 nummer Foreign Affairs, beschreef Schwab die verschuiving: 
"Een nieuwe noodzaak voor het bedrijfsleven, het best te omschrijven als 'wereldwijd maatschappelijk verantwoord ondernemen', moet worden erkend. Het drukt de overtuiging uit dat bedrijven niet alleen betrokken moeten zijn bij hun stakeholders, maar zelf stakeholders moeten zijn naast overheden en het maatschappelijk middenveld. Internationale bedrijfsleiders moeten zich volledig inzetten voor duurzame ontwikkeling en de belangrijkste mondiale uitdagingen aanpakken, waaronder klimaatverandering, de verstrekking van openbare gezondheidszorg, energiebesparing en het beheer van hulpbronnen, met name water. Omdat deze wereldwijde problemen steeds meer van invloed zijn op het bedrijfsleven, kan het niet aangaan van hen de bottom line schaden. Omdat wereldburgerschap in het verlichte eigenbelang van een bedrijf is, is het duurzaam. Het aanpakken van mondiale problemen kan goed zijn voor zowel het bedrijf als voor de samenleving in een tijd van toenemende globalisering en afnemende invloed van de staat." 1Omdat bedrijven, overheden, internationale organisaties en het maatschappelijk middenveld allemaal belanghebbenden zijn in een gemeenschappelijke toekomst, moeten ze samenwerken om deze veilig te stellen. Om deze reden zal het World Economic Forum een nog meer vertrouwde partner worden om deze essentiële samenwerkingsinspanningen mogelijk en effectief te maken. 
Klaus Schwab, "Global Corporate Citizenship: Working With Governments and Civil Society", Foreign Affairs, januari/februari 2008 
 
terug naar overzicht