2013
 
Op zoek naar veerkrachtige dynamiek 

Het thema van de jaarvergadering 2013, Resilient Dynamism, benadrukte het belang van het herstructureren van economieën en bedrijven, zodat ze duurzaam en verantwoord groeien.
 

Ter gelegenheid van de schenking van het Groot Cordon van de Orde van de Rijzende Zon door keizer Akihito van Japan, november 2013

Door zijn dialogen en discussies op de jaarlijkse bijeenkomst, zijn twee andere jaarlijkse wereldwijde bijeenkomsten en regionale toppen over de hele wereld en door zijn vele initiatieven en activiteiten, heeft het World Economic Forum zijn unieke positie aangetoond, niet alleen als een samensteller van alle belanghebbenden in de toekomst van de wereld, maar ook zijn rol als een internationale organisatie voor publiek-private samenwerking.
De wereldwijde crisis had aangetoond dat, naarmate het herstel zich aandient, elke economie een voortdurende hervormingsagenda moet nastreven om veerkracht op te bouwen en groei te stimuleren, zodat deze bestand is tegen toekomstige stress. 
In een sessie over scenario's voor de Russische Federatie erkende premier Dmitri Medvedev dat zijn land "een concurrerende omgeving moet creëren, zowel binnenlands als wereldwijd". In een andere sessie gaf de Italiaanse premier Mario Monti toe dat Italië "er niet in was geslaagd de uitdagingen van de globalisering aan te gaan". 
Veel mondiale uitdagingen blijven dilemma's voor de internationale gemeenschap. Ondanks de consensus dat er actie moet worden ondernomen om de klimaatverandering aan te pakken, zijn landen ernstig verdeeld over hoe ze een wereldwijd kader kunnen vaststellen voor het verminderen van koolstofemissies en het beteugelen van de opwarming van de aarde. Afronding van de Doha-ronde van multilaterale handelsbesprekingen in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) blijft ongrijpbaar. En een regionale uitdaging als de burgeroorlog in Syrië is een raadsel gebleken voor de internationale gemeenschap, met tragische gevolgen. 
Vanwege zijn oprichting als een internationale organisatie die bedrijfsleven, overheid en maatschappelijk middenveld in al zijn vele vormen samenbrengt en die inclusief is in geografie en omvang, heeft het World Economic Forum zijn onschatbare waarde voor de moderne diplomatie bewezen. Het is een niet-partijgebonden partner voor alle partijen - een platform dat is gebaseerd op het principe van samenwerking tussen belanghebbenden en op de Davos Spirit van collegiale en openhartige uitwisseling.
Dit was het duidelijkst op het World Economic Forum on East Asia in Nay Pyi Taw, de hoofdstad van Myanmar. Tijdens de bijeenkomst, waaraan meer dan 1.000 leiders uit het bedrijfsleven, de overheid en het maatschappelijk middenveld uit 55 landen deelnamen, ontving het Forum deelnemers uit het hele spectrum van de Myanmarese politiek en samenleving, waaronder president Thein Sein en oppositieleider Daw Aung San Suu Kyi. "We maken deel uit van de wereldwijde gemeenschap", verklaarde president Thein Sein. "We keren terug naar onze rechtmatige plek." Ook president Benigno Simeon Aquino III van de Filippijnen nam deel, die een democratisch land vertegenwoordigde dat eindelijk opkomt om een economische kracht te worden in Oost-Azië en de wereld. De Filippijnen zouden in mei 2014 de volgende Oost-Aziatische bijeenkomst organiseren.
Op de jaarlijkse bijeenkomst van de nieuwe kampioenen in Dalian verwelkomde het Forum de nieuwe Chinese premier Li Keqiang in zijn debuutoptreden in de zomer van Davos. "We leven in een global village", vertelde Li de deelnemers in zijn openingstoespraak, waarin hij de vooruitgang van China beschreef bij het transformeren van zijn economie. "Geen enkel land kan in afzondering van anderen leven zoals Robinson Crusoe." 
De Confederation of Indian Industry (CII) en het World Economic Forum, die hun partnerschap in 1985 begonnen, ondertekenden een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. De twee organisaties schetsten hun gemeenschappelijke doel - het nastreven van de missie van het Forum om samen ondernemerschap in het wereldwijde publieke belang te ondersteunen in India, dat net als China een cruciale fase in zijn economische en politieke ontwikkeling ingaat. 
In november riep het Forum zijn eerste strategische dialoog over de toekomst van Oekraïne bijeen, waarbij hoge beleidsmakers uit Oekraïne, buurlanden en internationale organisaties bijeenkwamen. Dit was een ongekende kans voor bijna 200 deelnemers uit het wereldwijde bedrijfsleven om te bespreken hoe het economische potentieel van Oekraïne het beste kan worden ontsloten. Binnen enkele weken zou Oekraïne echter worden ondergedompeld in politieke onrust en spanningen met de Russische Federatie.
 
terug naar overzicht