2012
 
De Grote Transformatie 

Aung San Suu Kyi, nu parlementslid, zou in juni haar eerste reis buiten haar land in 24 jaar maken, toen ze naar Bangkok, Thailand, reisde om deel te nemen aan het World Economic Forum over Oost-Azië.
 

Klaus Schwab; Aung San Suu Kyi, tijdens het World Economic Forum on East Asia in Bangkok, Thailand

Het thema van de jaarlijkse bijeenkomst van dit jaar – The Great Transformation: Shaping New Models – had het World Economic Forum en zijn missie wel eens kunnen beschrijven. De aanhoudende impact van de wereldwijde financiële crisis heeft de markten nog steeds parten gespeeld. De groei in de VS, Europa en Japan bleef traag. De Arabische wereld was in de greep van diepgaande sociale en politieke veranderingen – de Syrische burgeroorlog was het jaar ervoor uitgebroken. Van Oost-Europa tot de Zuid-Chinese Zee, van het Koreaanse schiereiland tot de regenwouden van Latijns-Amerika, de wereld leek zich te midden van een ondoorgrondelijke transformatie te bevinden, met landen en regio's die in verschillende richtingen gingen, maar met onderling verbonden effecten die het begrip tartten. 
Tegen deze onvoorspelbare achtergrond van risico's organiseerde het World Economic Forum zijn 42e jaarlijkse bijeenkomst met deelnemers die zich richtten op het vinden van nieuwe modellen voor groei en mondiaal bestuur. Bovenaan de agenda: banen – en hoe je er genoeg van creëert zodat vooral jongeren betaald werk kunnen krijgen. "We moeten het kapitalisme en de vrije markt veel beter laten inspelen op sociale behoeften", merkte Klaus Schwab op in de afsluitende plenaire vergadering. "Als het bedrijfsleven de samenleving niet dient, dan is het bedrijfsleven niet duurzaam." 
De aanwezigheid in Davos-Klosters voor de eerste keer van Global Shapers - uitzonderlijke opkomende leiders in hun 20s - onderstreepte het belang van het aanpakken van de zorgen van jongeren. Deelnemers waren ook gericht op ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, meer dan een jaar nadat de Arabische Lente was begonnen met het hervormen van de regio. De nieuwe premier van Tunesië, Hammadi Jebali, beloofde dat zijn land een grondwet zou opstellen die persvrijheid, een onafhankelijke rechterlijke macht en een einde aan discriminatie op grond van religie, taal of geslacht zou garanderen. 
Vanuit de hele wereld hield Daw Aung San Suu Kyi opnieuw een toespraak tot de deelnemers aan Davos, dit keer op video, met de vraag om de inspanningen van Myanmar om te democratiseren te steunen.
President Felipe Calderón van Mexico, de voorzitter van de G20, ontving de Global Statesmanship Award van het Forum. In zijn toespraak tot de deelnemers waarschuwde hij Europa voor de wereldwijde impact van hun schuldencrisis en riep hij de landen van de eurozone op om een effectieve financiële firewall op te zetten. Zijn belangrijkste advies: "Nu actie ondernemen is veel goedkoper dan actie ondernemen in de toekomst." 
In zijn regionale bijeenkomsten heeft het Forum nieuwe plaatsen bezocht en zijn dekking uitgebreid. De Oost-Aziatische bijeenkomst werd voor het eerst in Bangkok gehouden, terwijl het World Economic Forum on Africa plaatsvond in Addis Abeba, Ethiopië. Het eerste World Economic Forum over het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Eurazië kwam bijeen in Istanbul. In november werd het World Economic Forum on India gehouden in de nationale hoofdstedelijke regio van India, Gurgaon - een financieel en industrieel centrum in de staat Haryana ten zuiden van New Delhi.
Op de Summit on the Global Agenda in Dubai in november organiseerde het Forum de inaugurele bijeenkomst van leiders van regionale organisaties, een platform om mondiaal bestuur te versterken door samenwerking tussen regionale organisaties. 
Eerder, in Rome, Italië, hield het Forum een bijeenkomst over het Europese concurrentievermogen. Premier Mario Monti van Italië vertelde de deelnemers: "Europa is niet langer een machine voor economische convergentie. De concurrentieprestaties van de lidstaten lopen uiteen. Er is een concurrentiekloof tussen de dynamische exporterende economieën van Noord-Europa en de zuidelijke economieën. De schuldencrisis verergert deze kloof." 
Kort na de bijeenkomst in Rome publiceerde het Forum een nieuw boek van Klaus Schwab, The Re-emergence of Europe. Daarin voorziet Schwab een pijnlijke overgangsperiode nu Europa door een onvermijdelijke fiscale en politieke unie gaat. Hij gelooft echter dat Europa zal zegevieren, met zijn sterke punten van een hoge menselijke kapitaalvoorraad en een sterk bestuur dat helpt om duurzame economische, sociale en ecologische veranderingen te ondersteunen
 
terug naar overzicht