2011
 
Globale Shapers 

Globale ShapersIn oktober riep het World Economic Forum de speciale bijeenkomst over economische groei en werkgelegenheid in de Arabische wereld bijeen om de problemen aan te pakken die voortvloeien uit de protestbewegingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. 

De Culturele Soirée op de Jaarlijkse Bijeenkomst 2011 van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst lanceerde het World Economic Forum officieel het Risk Response Network - een praktisch kader voor de wereldwijde gemeenschap om het wereldwijde risicobeheer te verbeteren. De noodzaak van een dergelijk mechanisme voor wereldwijde samenwerking werd slechts enkele dagen voordat de deelnemers bijeenkwamen onderstreept toen terroristen de luchthaven Domodedovo in Moskou aanvielen. In een openingstoespraak voor 2.500 deelnemers in de uitgebreide congreszaal van het pas gerenoveerde en uitgebreide congrescentrum in Davos, verklaarde de president van de Russische Federatie, Dmitri Medvedev: "Al onze inspanningen om de wereldeconomie verder te ontwikkelen zullen voor niets zijn als we er niet in slagen terrorisme, extremisme en intolerantie te verslaan, als we er niet in slagen om deze kwaden die het grootste gevaar voor de mensheid vormen volledig uit te roeien." 
Medvedev was een van de meer dan 35 staatshoofden en regeringsleiders op de jaarvergadering, waar alle permanente leden van de G20 op ministerieel niveau of hoger vertegenwoordigd waren. President Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië, 's werelds op twee na grootste democratie die later dit jaar het World Economic Forum over Oost-Azië zou organiseren, waarschuwde voor stijgende voedsel- en energieprijzen en hoe deze kunnen leiden tot meer armoede en sociale en politieke onrust. President Nicolas Sarkozy van Frankrijk verklaarde dat zijn land en Duitsland nooit zouden toestaan dat de euro zou instorten. Hij herinnerde de deelnemers eraan dat de Europese integratie en samenwerking al meer dan zes decennia voor vrede en stabiliteit op het continent hebben gezorgd. 
Naoto Kan, premier van Japan, schetste een nieuwe diplomatieke aanpak, gericht op het openstellen van zijn land voor de wereld. Hij zei dat Japan het voortouw zal blijven nemen in het worstelen met problemen waarmee de wereld wordt geconfronteerd, met de nadruk op technologische innovatie, klimaatverandering en handelsliberalisering. Minder dan twee maanden later zou Japan worden getroffen door een zware aardbeving, die tsunami's en aanzienlijke schade aan een kerncentrale in Fukushima zou veroorzaken. De ramp resulteerde in meer dan 18.000 doden en tientallen miljarden dollars aan schade. 
In een audio-opgenomen toespraak tot de deelnemers aan de jaarlijkse bijeenkomst vroeg Nobelprijswinnaar voor de Vrede en Myanmarese pro-democratische leider Daw Aung San Suu Kyi, die in november 2010 uit huisarrest was vrijgelaten, de wereldleiders die in Davos bijeen waren "om hun specifieke kansen en vaardigheden zoveel mogelijk te gebruiken om nationale verzoening, echte democratisering, menselijke ontwikkeling en economische groei in Birma te bevorderen, zodat onze mensen op hun beurt hun eigen bijdrage kunnen leveren aan een veiligere, gelukkigere wereld." 
Egypte stond ook in het middelpunt van de belangstelling, met discussies over de vraag of de protesten daar zouden leiden tot de val van de regering, zoals in Tunesië dagen voorafgaand aan de jaarvergadering was gebeurd. Deelnemers debatteerden over de bredere implicaties van de "Jasmijnrevolutie" die door de Maghreb-regio leek te razen. In de tweede week van februari was de Egyptische president Hosni Mubarak afgetreden na demonstraties in het hele land, waaronder op het Tahrirplein in Caïro. 
De voormalige Britse premier Tony Blair, vertegenwoordiger van het VN-Midden-Oostenkwartet, vertelde de deelnemers dat "tenzij gewone mensen de komende drie jaar tastbare vooruitgang zien, er een enorme terugslag van het volk zal zijn." 
Het betrekken van jongeren en opkomende leiders is altijd een belangrijk onderdeel geweest van de activiteiten van het World Economic Forum. Na het Forum of Young Global Leaders stevig te hebben gevestigd als het belangrijkste netwerk voor 's werelds jonge leiders uit het bedrijfsleven, de overheid en het maatschappelijk middenveld, lanceerde het Forum de Community of Global Shapers. Dit netwerk van zelforganiserende lokale stadshubs brengt opkomende leiders van in de twintig samen die al hebben aangetoond potentieel te hebben voor leiderschapsrollen in de samenleving. Global Shapers zijn volledig geïntegreerd in alle forumevenementen en -activiteiten, terwijl ze hun hubprojecten en -initiatieven nastreven. Vanaf juli 2014 waren er 355 hubs en meer dan 4.000 Shapers.
 
terug naar overzicht