2010
 
Versterking van de samenwerking is ieders zaak

In april ontmoetten meer dan 450 deelnemers uit 60 landen elkaar in Doha, Qatar, op een unieke bijeenkomst van het World Economic Forum - de Global Redesign Summit.


Het doel van de bijeenkomst was om voorstellen van meer dan 1.500 leiders uit het bedrijfsleven, de overheid, de academische wereld en het maatschappelijk middenveld te bespreken voor het verbeteren van de toestand van de wereld. Het Global Redesign Initiative (GRI) werd in 2009 gelanceerd in de gemeenschappen van het Forum om de instellingen en mechanismen van mondiaal bestuur te onderzoeken en manieren te onderzoeken om het vermogen van de internationale gemeenschap om problemen aan te pakken, uitdagingen te beheren en te reageren op crises te versterken.
Om de GRI af te ronden, publiceerde het Forum een rapport, Everybody's Business: Strengthening International Cooperation in a More Interdependent World, waarin 58 voorstellen werden gepresenteerd voor het versterken van internationale samenwerking. Hoewel de officiële internationale organisaties, evenals de G20, noodzakelijke mechanismen zijn om de internationale samenwerking te verbeteren, is er behoefte aan een multistakeholder-netwerk om oplossingen te vergemakkelijken in de onderling verbonden wereld van vandaag, waar er geen duidelijke grenzen meer bestaan tussen politiek, economie en sociale zaken. 
In november, tijdens de top over de mondiale agenda in Dubai, kondigde het Forum de lancering in 2011 aan van het Risk Response Network, dat de belangrijkste thought leaders – waaronder leden van het Netwerk van Global Agenda Councils van het Forum – samen zou brengen met beleidsmakers en besluitvormers om haalbare oplossingen voor wereldwijde uitdagingen vorm te geven. "We zijn begonnen met een wereldwijde mobilisatie om de risicobestendigheid op micro- en macroniveau te vergroten," vertelde Klaus Schwab aan de deelnemers. "Het is een beweging met een duidelijk doel: het versterken van de risicobestendigheid in een wereld die wordt gekenmerkt door een veel hogere volatiliteit in een wereld van veel grotere saamhorigheid."
Eerder, op de jaarlijkse bijeenkomst in Davos-Klosters, kondigde Bill Clinton, die van 1993 tot 2001 president van de Verenigde Staten was, een gezamenlijk initiatief aan dat het Forum, het Clinton Global Initiative en de Verenigde Naties samenbrengt voor de wederopbouw van Haïti na de zware aardbeving die het Caribische land enkele dagen eerder had getroffen. 
Regionale bijeenkomsten brachten opnieuw de uitdagingen in beeld waarmee leiders worden geconfronteerd die moeite hebben om hun mondiale, regionale en nationale binnenlandse verantwoordelijkheden in evenwicht te brengen. Dat is vooral lastig in situaties waarin de politiek volatiel is en er maatschappelijke onrust is. In juni, op het World Economic Forum on East Asia in Ho Chi Minh-stad - de eerste regionale bijeenkomst van het Forum in Vietnam - sprak de Thaise premier Abhisit Vejjajiva krachtig over de politieke en sociale protesten die zijn land in de voorgaande twee maanden hadden geteisterd, en beloofde de natie vooruit te helpen. 
In oktober, minder dan twee maanden voordat de golf van demonstraties van de Arabische Lente in Tunesië zou beginnen, riep het Forum het World Economic Forum over het Midden-Oosten en Noord-Afrika bijeen in Marrakech, Marokko. Deelnemers richtten zich op manieren om de werkgelegenheid voor jongeren te stimuleren, de genderkloof te dichten en groei te stimuleren in een regio met een snelgroeiende, veeleisendere middenklasse. 
Voorafgaand aan het World Economic Forum on Europe in Brussel, België, in mei, publiceerde het Forum zijn vijfde en laatste Lisbon Review van het concurrentievermogen van de Europese Unie (EU). De conclusie: de EU is er niet in geslaagd haar doel te bereiken om de meest concurrerende regio ter wereld te worden. Tijdens de Europa-bijeenkomst onthulde de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, een reddingspakket om de euro te ondersteunen in de nasleep van de Europese schuldencrisis.
 
terug naar overzicht