2009
 
De wereld na de crisis vormgeven

I
n zijn openingstoespraak in Davos benadrukte Klaus Schwab dat de internationale gemeenschap niet alleen een crisis van ongekende omvang moet beheersen, maar ook de wereld na de crisis vorm moet geven. 

Rahul Bajaj, voorzitter van Bajaj Auto; Klaus Schwab; Chandrajit Banerjee, directeur-generaal Confederatie van de Indiase industrie (CII), India

Ondanks de wereldwijde economische crisis – of misschien wel daardoor – was het aantal en de kwaliteit van de deelnemers aan de Jaarvergadering ongekend. Veertig staatshoofden en regeringsleiders, de leiders van alle grote internationale organisaties en meer dan 100 ministers maakten de reis naar Davos.
In zijn openingstoespraak benadrukte Klaus Schwab dat de internationale gemeenschap niet alleen een crisis van ongekende omvang moet beheersen, maar ook de wereld na de crisis vorm moet geven. "Wat we ervaren is de geboorte van een nieuw tijdperk, een wake-up call om onze instellingen, onze systemen en vooral ons denken te herzien en onze attitudes en waarden aan te passen aan de behoeften van een wereld die terecht een veel hogere mate van verantwoordelijkheid en verantwoordelijkheid verwacht," legde hij uit. "Als we erkennen dat deze crisis echt transformationeel is, kunnen we de basis leggen voor een stabielere, duurzamere en nog welvarendere wereld." 1 
Schwab kondigde de lancering aan van het Global Redesign Initiative (GRI) om manieren te onderzoeken om de systemen en instellingen van mondiaal bestuur te herstructureren en nieuw leven in te blazen. De regeringen van Qatar, Singapore en Zwitserland waren de eerste sponsors van het project. Tanzania zou later toetreden. 
De reputatie van Davos als een plaats waar zelfs de meest controversiële kwesties worden besproken, soms met grote passie, werd opnieuw bevestigd in een panel over Gaza toen premier Recep Tayyip Erdoğan van Turkije het podium verliet voor het einde van de sessie na een verhit debat met de Israëlische president Shimon Peres.
Gedurende het jaar vielen vijf mijlpalen op. Ten eerste vierde het Forum 30 jaar samenwerking met China. Ten tweede markeerde het Forum ook de 25e verjaardag van zijn partnerschap met India. "Veel van het thought leadership voor de Indiase regering en ook voor de Indiase industrie is voortgekomen uit de bevruchting van ideeën op de India Economic Summit," schreef Rahul Bajaj, voorzitter van Bajaj Auto. "Het geduldige en onvermoeibare werk dat de afgelopen kwart eeuw op de top is gedaan, betaalt zich uit. India is niet langer een land met een toekomstpotentieel, maar een van de landen." 
Ten derde verwelkomde het Forum zijn 100e strategische partner en verbond het zich ertoe dit aantal niet te overschrijden. 
Ten vierde opende het Forum zijn derde overzeese kantoor in Tokio, Japan.
Ten slotte is het Forum erin geslaagd om zijn virtuele WELCOM-netwerk en videoconferentiesysteem op grote schaal te gebruiken om te communiceren met zijn verschillende gemeenschappen, met name de Global Agenda Councils (GAC's), en interactie en netwerken tussen hen te bevorderen. WELCOM, dat sindsdien is uitgegroeid tot het TopLink-netwerk, creëerde een virtueel ecosysteem dat ongeëvenaard is in termen van kennisgeneratie en faciliteiten voor samenwerking. 
Het Forum liep ook voorop in zijn publieksbereik. Het nodigde in Davos twee vertegenwoordigers van de MySpace- en YouTube-gemeenschappen uit om als "burgerverslaggevers" verslag te doen van de jaarlijkse bijeenkomst. Het Forum maakte gebruik van de collectieve wijsheid van de miljoenen gebruikers op Facebook. Het sociale netwerkplatform voerde realtime peilingen of "pulsen" uit van zijn gebruikers. Deze peilingen werden live uitgevoerd tijdens een tiental sessies. Een van de pulsen liep 45 minuten en trok 120.000 reacties. 
Met meer dan 2,1 miljoen volgers op Twitter, meer dan 30.000 abonnees op zijn YouTube-kanaal en bijna 400.000 fans op Facebook, trekt het Forum een groeiend publiek aan op de wereldwijde sociale netwerken. Het heeft een nieuw publiek in China bereikt via Youku.com, het belangrijkste Chinese videoportaal en het microblog Sina Weibo. 
1. Klaus Schwab, Openingstoespraak, Jaarvergadering 2009, World Economic Forum
 
terug naar overzicht