2008
 
Een wereldwijd breinvertrouwen en de crisis 

Het World Economic Forum erkende de complexiteit van wereldwijde uitdagingen en de behoefte aan innovatieve




De eerste 68 Global Agenda Councils (er zijn er vandaag meer dan 80), elk bestaande uit 15-30 experts over een onderwerp op de mondiale agenda, kwamen in november bijeen voor de eerste top over de mondiale agenda in Dubai. De visie van het Forum was om de scherpste geesten vanuit verschillende perspectieven te betrekken bij het verkennen van transversale verbanden tussen kwesties. In een omgeving die wordt gekenmerkt door kortetermijndenken in silo's, bevordert het netwerk interdisciplinaire benaderingen op lange termijn om haalbare oplossingen vorm te geven.
De top kwam op het juiste moment, in het licht van de zich ontvouwende wereldwijde economische crisis. De besprekingen leverden nuttige input op voor de G20-top dagen later en voor de nieuwe Amerikaanse regering die in januari 2009 zou aantreden. De deelnemers brachten een kritische boodschap: de wereld moest de basisbesturingssystemen onderzoeken die haar economieën, markten en samenlevingen aandrijven en streven naar een "fundamentele herstart" om vertrouwen en vertrouwen te herstellen en zich te committeren aan duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en ethische principes. Deze oproep tot vernieuwing leidde tot de lancering op de jaarlijkse bijeenkomst 2009 van het Global Redesign Initiative (GRI), een brede inspanning om het internationale economische en financiële systeem te herzien en te kijken hoe instellingen en praktijken van mondiaal bestuur kunnen worden hervormd. 
In een toespraak op de jaarlijkse bijeenkomst schetste Microsoft-oprichter Bill Gates zijn concept van "creatief kapitalisme". Het idee van Gates sloot nauw aan bij "wereldwijd maatschappelijk verantwoord ondernemen" dat Schwab had beschreven in het januari / februari 2008 nummer van Foreign Affairs. 1 Gates zei in Davos: "[Beide kaders] gaan verder dan de concepten van bedrijfsfilantropie, inclusief sociaal beleggen; maatschappelijk verantwoord ondernemen; en sociaal ondernemerschap in die zin dat het inhoudt dat we ons richten op 'de mondiale ruimte', die in toenemende mate wordt gevormd door krachten buiten de controle van natiestaten. Wereldwijde bedrijven hebben niet alleen een licentie om in deze arena te opereren, maar ook een burgerplicht om bij te dragen aan het behoud van het welzijn van de wereld in samenwerking met regeringen en het maatschappelijk middenveld." 
Via het Gleneagles Dialogue Industry Partners Project en samen met de World Business Council on Sustainable Development heeft het Forum bedrijfsleiders geholpen bij het vormgeven van klimaatdiscussies op de G8-top in Hokkaido, Japan. Voorafgaand aan het evenement presenteerde Klaus Schwab aan de Japanse premier Yasuo Fukuda in Tokio gedetailleerde aanbevelingen, waaronder maatregelen die gezamenlijk een aanzienlijk nauwere samenwerking tussen regeringen en bedrijven zouden hebben betekend dan het geval was geweest met het Kyoto-protocol, als ze waren aangenomen op de VN-conferentie over klimaatverandering in Kopenhagen in december 2009. 
In september, slechts enkele weken nadat Beijing met succes een spectaculaire Olympische Spelen had georganiseerd en dagen na de ineenstorting van Lehman Brothers, vond de tweede jaarlijkse bijeenkomst van de nieuwe kampioenen plaats in Tianjin onder het thema "The Next Wave of Growth". De Chinese premier Wen Jiabao hield opnieuw de openingstoespraak. 
Aan het einde van 2008 en in 2009 dook de wereld in de ergste economische crisis sinds de Grote Depressie van de late jaren 1920. In een essay dat in november 2008 in de Londense krant The Times verscheen, hoopte Klaus Schwab dat de crisis "een transformationeel karakter" zou hebben en "dat de bewuste goedkeuring van een bedrijfsethos gebaseerd op het alomvattende en langetermijnstakeholderprincipe, in plaats van het eenzijdige, kortetermijnaandeelhoudersprincipe, een positief resultaat van deze crisis wordt." 2
De Davos-debatten op YouTube bereikten meer dan 8 miljoen mensen, waardoor het het allereerste wereldwijde videogesprek was tussen het grote publiek en de wereldleiders die deelnamen aan de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum 2008 in Davos.
1. Klaus Schwab, "Global Corporate Citizenship: Working With Governments and Civil Society", Foreign Affairs, januari/februari 2008

2. Klaus Schwab, "Financial crisis is a chance for positive change", The Times, 4 november 2008

 
terug naar overzicht