2007
 
Zomer Davos

De inaugurele jaarlijkse bijeenkomst van de nieuwe kampioenen - de eerste "Summer Davos" in Azië - vond plaats in Dalian, China, in september.  



Dit evenement bracht de Global Growth Companies, de nieuwe gemeenschap van snelgroeiende bedrijven van het Forum, samen met de Technology Pioneers en de Young Global Leaders. Meer dan 1.700 leiders uit het bedrijfsleven, de overheid en het maatschappelijk middenveld, die 90 landen vertegenwoordigen, namen deel. Tijdens de bijeenkomst werden 125 Global Growth Companies, waarvan 40% Aziatische bedrijven, verwelkomd als stichtende leden van de gemeenschap. Deze nieuwe kampioenen waren in staat om ideeën met elkaar en met veteranen van gevestigde bedrijven te delen - een waardevolle kans voor jonge opkomende leiders om van mentoren te leren. 
In zijn keynote-toespraak om de bijeenkomst te openen, zei de Chinese premier Wen Jiabao dat het evenement "zowel de focus van de internationale gemeenschap op de snelgroeiende bedrijven en regio's weerspiegelde als haar sterke wens om een nieuwe internationale economische orde te vestigen." Hij vertelde de deelnemers ook dat China de noodzaak erkende "om samen te werken met de internationale gemeenschap". 1 
Eerder, op de jaarlijkse bijeenkomst in Davos, kreeg de eerste vicepremier van de Russische Federatie, Dmitri Medvedev, speciale aandacht. Veel waarnemers van de Russische politiek zien Medvedevs verschijning nu als een vroege aanwijzing dat hij in mei 2008 het presidentschap van Vladimir Poetin zou overnemen.
Naarmate 2007 vorderde, namen de zorgen toe over het wereldwijde financiële systeem, met name de Amerikaanse economie en vastgoedmarkt. Het Global Risk Report van het Forum waarschuwde dat een stijging van de activaprijzen een van de grootste risico's was waarmee de wereld werd geconfronteerd. Bezorgd over de waarschijnlijkheid van een grote wereldwijde recessie na het luisteren naar experts, concludeerde Klaus Schwab dat hij moest handelen. Het Forum verlegde zijn beleggingsportefeuille naar voornamelijk Zwitserse staatsobligaties. Deze beslissing redde het Forum van het lot van veel stichtingen die aanzienlijke delen van hun dotatie verloren toen de markten in het najaar van 2008 inzakten. 
Na deelname aan de jaarlijkse bijeenkomst 2006 vormden parlementariërs van de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) van Japan een Davos Caucus om de activiteiten van het Forum te ondersteunen bij het organiseren van de eerste Oost-Azië-top die in juni in Tokio zou worden gehouden. Wetgevers van de oppositionele Democratische Partij van Japan (DPJ) richtten later hun eigen caucus op onder het voorzitterschap van Yukio Hatoyama, die in september 2009 premier werd nadat de DPJ de verkiezingen had gewonnen. Uiteindelijk creëerden beide partijen een enkele caucus, met co-voorzitters van beide kanten - een tweepartijenmodel dat is gerepliceerd in andere landen, waaronder de VS.
1.        Wen Jiabao, "A Growing China Embraces a Bright Future", openingstoespraak tot de inaugurele jaarlijkse bijeenkomst van de nieuwe kampioenen van het World Economic Forum, 6 september 2007
terug naar overzicht