2005
 
Bouwen aan het Centre for Global Industries

Door nog nauwer samen te werken met met name internationale organisaties en de Verenigde Naties,


 
Voor het eerst heeft het World Economic Forum de agenda van de jaarlijkse bijeenkomst gestructureerd om gerichte steun te verlenen aan het Verenigd Koninkrijk, dat het voorzitterschap van de G8-groep van geïndustrialiseerde landen had overgenomen en in de tweede helft van het jaar het voorzitterschap van de EU op zich zou nemen. Het Forum heeft deze aanpak voortgezet en de voorzitters van de G8 en – sinds zijn opkomst in 2009 als het belangrijkste forum voor het beheer van de wereldeconomie – de G20 een prominent Davos-platform gegeven, zoals de openingssessie. Het Forum werkt nauw samen met de respectieve voorzitters, zodat de inbreng van multistakeholders in hun officiële agenda's wordt verwerkt. 
 Een andere vernieuwing was de 'gemeenteraadsvergadering' aan het begin van de Jaarvergadering. Het gaf alle 2.000 deelnemers de mogelijkheid om prioriteit te geven aan de zorgen, waarop ze zich wilden concentreren en actieagenda's te ontwikkelen, terwijl ze in Davos en daarna waren. 
 De nieuw gekozen president van Oekraïne, Viktor Joesjtsjenko, maakte voor het eerst zijn opwachting buiten zijn land. Naar aanleiding van zijn oproep aan het internationale bedrijfsleven voor steun, riep het Forum een buitengewone rondetafelconferentie over Oekraïne bijeen in Kiev. De betrokkenheid bij het strategisch belangrijke land is voortgezet tijdens de politieke crisis van 2014. 
 In 2005 begon het Forum een speciale competentie in scenarioplanning te ontwikkelen. Het heeft sindsdien rapporten gepubliceerd over scenario's tot 2025 voor India, Rusland, China, de Verenigde Arabische Emiraten, het Koninkrijk Saoedi-Arabië, de landen van de Gulf Cooperation Council (GCC) en het Koninkrijk Bahrein, naast andere economieën. Het heeft ook scenariostudies vrijgegeven van sectoren, waaronder gezondheidszorg, financiële dienstverlening, engineering en bouw, en IT.
Het Forum lanceerde ook zijn mijlpaalstudie Woman's Empowerment: Measuring the Global Gender Gap. Deze baanbrekende poging om gendergelijkheid te beoordelen heeft geleid tot het Global Gender Gap Report, dat het Forum in 2006 heeft geïntroduceerd en dat na het Global Competitiveness Report een van de meest nauwkeurig geanalyseerde jaarlijkse benchmarking-oefeningen is geworden. 
Opgericht als het hoofdkantoor van het Centre for Global Industries, de eenheid die verantwoordelijk is voor het Industry Partnership Programme, werd het Forum USA opgericht als een onafhankelijke juridische entiteit, met een eigen raad van bestuur en functionarissen en een formele band met het World Economic Forum via een affiliatieovereenkomst.
 
Een ander hoogtepunt van 2005 was de oprichting van het Global Leadership Fellows (GLF) programma. In de loop der jaren had het Forum een geleidelijke verandering ondergaan van een organisatie met een sterk vermogen op het gebied van evenementenbeheer naar een instelling die de nadruk legt op gemeenschapsvorming en kennisbeheer. Deze transformatie versnelde met het GLF-programma, waardoor de organisatie uitzonderlijk getalenteerde individuen kon aantrekken. 
Uit meer dan 1.800 aanmeldingen selecteerde het Forum 47 Fellows uit 35 landen en met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar. De rekruten werden fulltime Forum-medewerkers. De veronderstelling was dat leiderschap alleen kon worden aangescherpt door daadwerkelijke ervaring. Het Forum vulde de praktische ervaring aan met academische modules aan top business schools, waaronder Columbia University, INSEAD, London Business School en The Wharton School van de University of Pennsylvania. Er worden nu ongeveer 30 GLF's per jaar gekozen.
 
 terug naar overzicht