2003
 
Wereldwijde spanningen, Open Forum

Het Forum nam de ongekende beslissing om een volledige speciale jaarlijkse bijeenkomst te organiseren om de geest van Davos naar het Midden-Oosten te brengen. 
      
Klaus Schwab aan de Dode Zee, Jordanië

Wereldwijde spanningen, Open Forum
Het Forum nam de ongekende beslissing om een volledige speciale jaarlijkse bijeenkomst te organiseren om de geest van Davos naar het Midden-Oosten te brengen.
Wereldwijde veiligheid stond opnieuw centraal tijdens de jaarvergadering. Het vooruitzicht dat de Verenigde Staten een oorlog met Irak zouden leiden (die twee maanden later uitbrak) en de economische en geopolitieke implicaties van een dergelijke actie overschaduwden elke discussie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Amerikaanse delegatie onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell harde kritiek kreeg.
Op 20 maart 2003, toen de oorlog in Irak uitbrak, stuurde Klaus Schwab de medewerkers van Forum een memo: 

"De oorlog rechtvaardigt nog meer de behoeftigheid van het Forum. Nooit eerder was wereldwijde samenwerking belangrijker dan vandaag. Mensen die toegewijd en betrokken zijn bij het waarmaken van de missie van het Forum, dat zich altijd heeft geconcentreerd op het positieve, moeten worden gemobiliseerd. Het verbeteren van de toestand van de wereld is nog nooit zo noodzakelijk geweest."

De buitengewone jaarvergadering in Jordanië werd in juni gehouden aan de Dode Zee onder het beschermheerschap van Zijne Majesteit Koning Abdullah II van Jordanië. Dit evenement, dat de Global Reconciliation Summit werd genoemd, werd gecombineerd met een bijeenkomst van het zogenaamde Kwartet – de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de ministers van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie, de Europese Unie en de VS – om een routekaart voor vrede te bespreken.
Het Forum is blijven dienen als een waardevol platform voor het mobiliseren van het bedrijfsleven voor vrede in het Midden-Oosten. In 2013 kwamen meer dan 300 Israëlische en Palestijnse bedrijfsleiders samen om de hervatting van de gesprekken tussen de Palestijnen en Israëli's te ondersteunen. Het Breaking the Impasse-initiatief, dat het jaar ervoor was gelanceerd, toonde aan dat "er een sterke achterban is voor vrede in Israël, Palestina en internationaal", schreef Schwab in USA Today in april 2014. "Dit kiesdistrict kan dienen als een 'kussen' voor politieke leiders om op terug te vallen en om enkele van de moeilijke compromissen te sluiten die nodig zijn voor succes." 1
Eerder in 2003 bracht de aanwezigheid op de jaarlijkse bijeenkomst in Davos van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, die rechtstreeks was ingevlogen van het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre, samen met de presidenten van Argentinië, Colombia, Mexico en Peru, vragen over globalisering en de noodzaak van meer inclusie op de voorgrond. President Lula nam tijdens zijn ambtstermijn verschillende keren deel aan Davos en onderstreepte hoe het Forum wordt beschouwd als een platform voor een open dialoog tussen alle belanghebbenden.
Een belangrijke innovatie op de jaarlijkse bijeenkomst was het eerste Open Forum Davos, een reeks openbare sessies die mede werden georganiseerd door het World Economic Forum en maatschappelijke groeperingen. Het Open Forum werd een "levende brug" die de jaarlijkse bijeenkomst met NGO's en de lokale gemeenschap verbond. 
Tijdens de bijeenkomst aan de Dode Zee lanceerde het Forum het Jordan Education Initiative (JEI), een wereldwijd-lokaal, publiek-privaat partnerschap tussen de regering van Jordanië en forumpartners in de IT-industrie, om onderwijshervormingen te bevorderen. Dit onderwijsinitiatief werd gerepliceerd in de deelstaat Rajasthan in India, Egypte, de Palestijnse gebieden en Rwanda. Nadat het Forum een pioniers- en conceptuele rol had gespeeld, werden deze initiatieven overgedragen aan de respectieve regeringen. 

-------------------------------------------------
1. Klaus Schwab, "Business leaders want Middle East peace", USA Today, 4 april 2014