2002
 
Davos in New York 

Het World Economic Forum hield zijn jaarlijkse bijeenkomst in New York om solidariteit te tonen met de Verenigde Staten en de bevolking van de stad na de terreuraanslagen van 9/11. 

Top van de wereldleiders voor morgen op het hoofdkantoor van het World Economic Forum

"Davos in New York" vond plaats in het Waldorf-Astoria Hotel in midtown Manhattan, met meer dan 2.700 deelnemers uit 102 landen onder zeer strenge beveiliging.
De voormalige burgemeester van New York, Rudolph W. Giuliani, vertelde de deelnemers over de betekenis van het besluit van het Forum om de Geest van Davos naar de Hudson-rivier te brengen: 

"We kunnen geen passender, moediger en optimistischer milieu bedenken voor de Davos-bijeenkomst dan in de meest diverse stad ter wereld, die toevallig ook de financiële hoofdstad is van en een wereldwijde economische partner voor de wereld. Dit is een enorme blijk van vertrouwen in onze stad. Het geeft een signaal af dat New York back in business is en dat New York the place to be is voor wereldleiders en besluitvormers." 1.

Maurice Strong, voormalig ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties, voorzitter van de Top van Rio en voormalig lid van de stichtingsraad van het World Economic Forum, schreef klaus Schwab na afloop van de vergadering:

 "De beslissing om de jaarlijkse bijeenkomst naar New York te verplaatsen als een dramatische bevestiging van het vertrouwen van de internationale gemeenschap in New York als wereldcentrum bleek een briljante te zijn, zowel in de timing als in de uitvoering ervan. U en uw team hebben opmerkelijk werk verricht door het programma en de praktische regelingen voor de bijeenkomst in een bijna onmogelijk korte tijd te heroriënteren en waren erin geslaagd de volledige medewerking van de autoriteiten in New York te verkrijgen. Het resultaat was duidelijk de meest unieke succesvolle bijeenkomst aller tijden voor het Forum, vergezeld van een ongekend niveau van publiciteit van hoge kwaliteit, waarvan de meeste positief waren, en met name in de Noord-Amerikaanse media. Tegelijkertijd toonden de acties die u ondernam om in het programma kwesties op te nemen die tegemoetkwamen aan de zorgen van veel demonstranten en als deelnemers een indrukwekkende groep leiders van het maatschappelijk middenveld uitnodigden, aan hoezeer het Forum zich echt inzet voor 'het verbeteren van de toestand van de wereld' en niet alleen voor het bevorderen van de speciale belangen van het bedrijfsleven. " 2.

Het Forum richtte de International Business Council (IBC) op, een gemeenschap van betrokken en toegewijde bedrijfsleiders. De IBC bestaat uit 100 zeer gerespecteerde en invloedrijke chief executives uit alle sectoren en identificeert en behandelt wereldwijd relevante zakelijke problemen. Het fungeert als een adviesorgaan dat intellectueel rentmeesterschap biedt aan het World Economic Forum en levert actieve bijdragen aan de agenda van de jaarlijkse vergadering. 
VN-secretaris-generaal Kofi Annan lanceerde het Global Health Initiative (GHI) van het World Economic Forum. Het doel: bedrijven uit verschillende sectoren, samen met overheden, internationale en niet-gouvernementele organisaties, betrekken bij de systematische bestrijding van infectieziekten. In 2002 werd het Global Fund opgericht als een multistakeholder organisatie om met name hiv/aids, tuberculose en malaria te bestrijden.
1. Jaarverslag 2001-2002, World Economic Forum
2. Memorandum van Maurice F. Strong, "Some thoughts concerning the future of the World Economic Forum", 20 februari 2002
 
terug naar overzicht