2001
 
Gemiste kans

 

Wat er in Davos tussen Peres en Arafat gebeurde, was de grootste teleurstelling die hij op een jaarlijkse bijeenkomst ervoer, zei Schwab.

Handen vasthouden voor de vrede voor de zondagse plenaire vergadering

Na de inspanningen van president Bill Clinton in Camp David in 2000 om het Israëlisch-Palestijnse vredesproces vooruit te helpen, werd op de conferentie van Taba in januari 2001 een nieuwe poging gedaan om de partijen weer aan tafel te krijgen. Algemeen werd aangenomen dat, na afloop van de technische besprekingen, een overeenkomst zou kunnen worden doorgevoerd naar Davos en vervolgens zou worden goedgekeurd door de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit Yasser Arafat en Shimon Peres, die op dat moment de Israëlische minister van Regionale Samenwerking was. 
Een sessie in Davos met de twee leiders vond plaats op 28 januari, een dag na het einde van de Taba-toespraak en slechts negen dagen voor de algemene verkiezingen in Israël. Het was duidelijk dat de uitkomst van deze plenaire vergadering van grote invloed zou zijn op de vraag of premier Ehud Barak zou worden herkozen. De verwachtingen waren hooggespannen en de sessie werd live uitgezonden. 
Amre Moussa, op dat moment minister van Buitenlandse Zaken van Egypte, zat ook in het panel, terwijl VN-secretaris-generaal Kofi Annan zich bij het publiek voegde om getuige te zijn van dit speciale moment, dat echt historisch had kunnen zijn. Klaus Schwab, die de procedures voor de sessie minutieus had voorbereid, was de voorzitter. Met beide partijen was afgesproken dat de zitting zou plaatsvinden in een zeer constructieve, verzoenende geest – de Geest van Davos – en dat Arafat eerst zou spreken, gevolgd door Peres en daarna Moussa.
Net toen de sessie begon, vertelde Arafat Schwab dat hij, in tegenstelling tot wat oorspronkelijk was afgesproken, liever als tweede zou spreken. Schwab vroeg Peres om de sessie te openen, wat hij op een positieve manier deed. Daarna was arafat aan de beurt. De Palestijnse leider ging over tot een agressieve aanval op Israël, waardoor het Davos-publiek verbijsterd achterbleef en elke hoop op een vredesakkoord werd vernietigd. Op 6 februari verloor Barak de verkiezingen en kwam hardliner Ariel Sharon aan de macht.
 
In de nasleep van de grote aardbeving in Gujarat, India, die plaatsvond tijdens de week van de jaarlijkse bijeenkomst, creëerde het World Economic Forum het Disaster Resource Network (DRN), een multisectorale inspanning om menselijk lijden in verband met rampen te voorkomen en te verzachten. Sinds de lancering heeft het DRN een belangrijke rol gespeeld in de internationale hulpinspanningen na rampen. 
Op 11 september 2001 werd de wereld opgeschrikt door de verwoestende terroristische aanslagen op de twin towers van het World Trade Center met behulp van twee gekaapte vliegtuigen, evenals het neerstorten van een straaljager in het Pentagon in Washington DC en in de grond in Pennsylvania. 
Twee maanden na 9/11 besloot het Forum de jaarlijkse bijeenkomst van 2002 te verplaatsen van Davos naar New York om solidariteit te tonen met de stad en de Amerikanen. Deze beslissing testte niet alleen het aanpassingsvermogen en de flexibiliteit van het personeel van het Forum maximaal, maar vereiste ook dat veel deelnemers hun terughoudendheid om te reizen overwonnen. Schwab drong aan op de verhuizing, nadat hij op 9/11 met Hilde in New York was geweest. Hij herinnerde zich: "We zullen nooit de sfeer vergeten die heerste na de aanslagen: aan de ene kant een sterke mix van spookachtig surrealisme, en aan de andere kant waren er zoveel vonken die de vitaliteit van New York toonden."
De definitieve beslissing om de jaarlijkse vergadering te verplaatsen werd in november genomen toen Schwab terugkwam in New York met het eerste Concorde-vliegtuig dat na 9/11 weer op Kennedy Airport landde. De burgemeester van New York, Rudy Giuliani, verwelkomde hem op JFK en bracht hem naar Ground Zero. Er steeg nog rook op uit het puin en puin. Giuliani ontving Schwab vervolgens als zijn laatste officiële bezoeker in het herenhuis van de burgemeester voordat hij zijn kantoor overdroeg aan opvolger Michael Bloomberg, die op zijn beurt Schwab als zijn eerste officiële bezoeker ontving. Tijdens een lunch op de New York Stock Exchange kondigde Schwab het besluit aan om de jaarvergadering te verplaatsen onder daverend applaus van de leiders van de stad.
 
terug naar overzicht