2000
 
Nieuw Millennium 

De Schwab Foundation for Social Entrepreneurship, die Klaus en Hilde Schwab in 1998 oprichtten als onafhankelijke non-profitorganisatie, is in augustus officieel van start gegaan. 

Sessie van religieuze leiders

De 30e jaarvergadering rond de millenniumwisseling was om vele redenen bijzonder. De belangrijkste daarvan was de hoogwaardige deelname van politieke en zakelijke leiders. 
Voor het eerst kwam een zittende Amerikaanse president, Bill Clinton, naar Davos.
Sprekend vanaf het podium van de Congreszaal merkte Clinton op dat er zoveel wereldleiders in de zaal waren en noemde het "een indicatie van het belang van het World Economic Forum". Hij vervolgde: "We hebben een kans om een 21e-eeuwse wereld op te bouwen die wegloopt van de moderne verschrikkingen van bio- en chemisch terrorisme en van oude raciale, religieuze en tribale haat. Groei staat centraal in die kans. Het geeft mensen elke dag hoop. Maar de economie moet worden vermengd met de andere legitieme menselijke zorgen." 1

 

In Davos was ook de Britse premier Tony Blair, die sprak over een nieuw soort politiek: "Ik noem het een Derde Weg. Het biedt een nieuw alternatief in de politiek – op centrum- en centrumlinks, maar op nieuwe voorwaarden. Ondersteuning van het creëren van welvaart. Het aanpakken van gevestigde belangen. Met behulp van marktmechanismen. Maar altijd trouw blijven aan duidelijke waarden – sociale rechtvaardigheid, democratie, samenwerking." 2
Sinds zijn vroegste jaren heeft het Forum leiders van geloofsgemeenschappen geïntegreerd in zijn activiteiten om op te treden als een morele gids en geweten. Paus Johannes Paulus II, die slechts enkele weken later een historische pelgrimstocht naar Jeruzalem zou maken, gevolgd door een bezoek aan Egypte, stuurde een speciale boodschap naar Davos: "Globalisering die erkent dat mensen 'de bron, de focus en het doel van al het economische en sociale leven' zijn (Gaudium et Spes, 63) zal dienen wat uw motto 'het wereldwijde publieke belang' noemt, de integrale ontwikkeling van individuen en het algemeen welzijn van de menselijke familie." 3 Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst 2014 zou paus Franciscus ook een boodschap sturen naar de deelnemers, waarin hij zakelijke en politieke leiders aanspoorde om inclusie te bevorderen.
Op de jaarlijkse bijeenkomst van 2000 werd de Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI) geboren. De GAVI Alliance fungeert vandaag als een vitale coördinator van het wereldwijde netwerk van regeringen, internationale financiële instellingen en ontwikkelingsorganisaties, filantropische organisaties en actoren uit de particuliere sector in de poging om de toewijding van de wereld aan vaccins en immunisatie, die essentieel zijn voor de wereldwijde volksgezondheid en ontwikkeling, te behouden. Een van de vroege aanhangers van GAVI was Microsoft-oprichter Bill Gates, die sinds 1996 een regelmatige Davos-deelnemer is. Tegen 2015 zal de GAVI Alliance hebben bijgedragen aan de immunisatie van 380 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden. Het Forum erkende het belang van kleine bedrijven waarvan de technologische innovaties een impact kunnen hebben op het bedrijfsmodel van hele industrieën, en creëerde de gemeenschap van technologiepioniers. In een streng selectieproces in samenwerking met zijn strategische partners nomineert het Forum elk jaar 20 tot 40 Tech Pioneers. Onder eerdere selecties: Facebook, Google, Kickstarter, Mozilla en Twitter. 
Het doel van de Stichting is om platforms te bieden voor toonaangevende sociale vernieuwers die sociaal ondernemerschap benadrukken als een sleutelelement voor het aanpakken van sociale en ecologische problemen. Sociale ondernemers stimuleren innovatie en transformatie op verschillende gebieden, zoals onderwijs en gezondheidszorg, streven naar armoedebestrijding met ondernemersijver, bedrijfsmethoden en de moed om creatief te zijn.
In samenwerking met partnerbedrijven identificeert de Foundation jaarlijks 's werelds toonaangevende sociale ondernemers, die deelnemen aan alle evenementen en initiatieven van het World Economic Forum. In 2014 had de Stichting meer dan 300 mensen uit meer dan 60 landen geselecteerd. 
1. Bill Clinton, Opmerkingen bij de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum, Davos, 29 januari 2000
2.
Tony Blair, Toespraak tot de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum, Davos, 28 januari 2000"
3. Boodschap van de Opperste Paus Paus Johannes Paulus II", World Economic Forum, 2000
 
 
terug naar overzicht