1999
 

Het Global Compact van de VN

 

Naar aanleiding van die gesprekken in Davos deed Kofi Annan een oproep voor een "Global Compact of shared

Zwitserse alpenhoorns openen de jaarvergadering

In de aanloop naar de jaarlijkse bijeenkomst, die als thema "Verantwoordelijke globaliteit" had, waren secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan en Klaus Schwab in gesprek over hoe deelnemers kunnen worden verzameld om een wereldwijde inspanning te ondersteunen om de sociale verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven te benadrukken.

Dit was de oorsprong van het UN Global Compact, "een leiderschapsinitiatief dat wordt onderschreven door chief executives" en dat dient als "een beleidsplatform en een praktisch kader voor bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en verantwoorde bedrijfspraktijken. Het is een vrijwillig initiatief dat steunt op publieke verantwoording, transparantie en openbaarmaking, om de regelgeving aan te vullen en ruimte te bieden voor innovatie." Tien universeel aanvaarde principes vormen de basis van het Global Compact. Sinds de officiële lancering in 2000 heeft het meer dan 12.000 zakelijke en niet-zakelijke deelnemers aangetrokken in meer dan 145 landen. 1
De Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela keerde terug naar Davos om afscheid te nemen voordat hij zijn ambt neerlegde. Frédéric Sicre, toen directeur van het World Economic Forum, herinnert zich de momenten voor de emotionele verschijning van Madiba, zoals Mandela liefkozend wordt genoemd onder zijn volk, die had gevraagd om Sicre's mobiele telefoon te lenen om naar huis te bellen: 
"Wat volgde was ongelooflijk: deze man was letterlijk minuten verwijderd van het lopen op een podium om de machtigste zakelijke bijeenkomst ter wereld en de wereldwijde gemeenschap toe te spreken via de draden en media - maar hij vond de tijd om naar huis te bellen en met vijf van zijn kleinkinderen te praten om er zeker van te zijn dat ze die dag hun huiswerk hadden gedaan! Hij sprak ongeveer 30 seconden met elkaar, zijn glimlach straalde, duidelijk ver weg van de luidsprekerkamer waarin we zaten naar de kleinkinderen van wie hij zoveel hield.Eén kleinkind, van wat ik kon opmaken, had zijn of haar huiswerk niet gedaan. Mandela's glimlach verdween; Hij werd zeer bezorgd, zeer serieus – heel streng om de waarheid te vertellen. Hij uitte zijn teleurstelling aan het kind met een patriarchale stem, kalm maar sterk, en stelde het ultieme belang van onderwijs en leren en kennis vast. De jonge gesprekspartner aan de overkant kreeg een oproep om over twee dagen klaar te staan om met opa af te spreken met huiswerk voor de komende week en een tijdschema om dat te bereiken. De deur van het podium ging open, een stem zei 'tijd', Madiba gaf me mijn telefoon terug. De reus van een man stond op en liep onder daverend applaus de deur uit – ik wist niet of ik in de aanwezigheid van een legende, een engel of beide was geweest!"In Davos bracht het Forum een groep jonge leiders samen uit Zuid-Afrika, de Balkan, het Midden-Oosten en Noord-Ierland – regio's die politieke doorbraken hadden bereikt in de overgang naar vrede van conflicten – en lanceerde het Transition to Peace Initiative, waarbij een kader voor vredesopbouw werd ontwikkeld dat de lessen integreerde die elke regio had geleerd van hun verzoeningsinspanningen. Een deelnemer, Zlatko Lagumdzija, die in 2001 premier van Bosnië en Herzegovina zou worden, erkende later bij verschillende gelegenheden hoe belangrijk dit initiatief was geweest om zijn land te helpen vrede te bereiken.
De violist en dirigent, Yehudi Menuhin, had een speciale interesse in het Transition to Peace Initiative. Op 12 maart 1999, amper een maand na zijn deelname aan de Jaarvergadering, overleed hij. Lord Menuhin was een mentor van Klaus Schwab en actief voorstander van de integratie van een sterke culturele dimensie in het World Economic Forum, waarmee hij een gekoesterde vriendschap had.
1.Global Compact van de Verenigde Naties, maart 2014
 
terug naar overzicht