1998
 
Nieuw huis

Op 1 november opende het World Economic Forum zijn nieuwe hoofdkwartier en vestigde zich in wat eigenlijk zijn thuis zou kunnen worden genoemd.1998



Het eerste kantoor van het Forum in 1970-1971 was een garage-achtig paviljoen van ongeveer 30 vierkante meter. Na een korte verhuizing naar een klein kantoor in het centrum van Genève, eind 1973, met slechts vier mensen, verhuisde het naar een villa in de buitenwijk Cologny. In 1998 was elke beschikbare hoek van het huis, zelfs badkamers, overgenomen.
Sinds het begin van de jaren 1990 was Klaus Schwab onderhandelingen begonnen om een groot pand in Cologny te kopen, maar gesprekken met de eigenaar liepen op niets uit. Na een paar jaar kocht het Forum het pand. Hilde Schwab, die toezicht hield op de bouw van het gebouw op de site, herinnerde zich het concept achter het ontwerp: "De terrasvormige structuur met drie niveaus was bedoeld als veel meer een clubhuis dan een kantoorgebouw, dat de geest van de organisatie, zijn openheid en transparantie weerspiegelt, met aangelegde kantoren en grote glazen ramen, geïntegreerd in zijn prachtige omgeving met uitzicht op het Meer van Genève en de Juras."
In 2010 voltooide het Forum een uitbreiding van zijn hoofdkantoor, dat nodig was om een staf van meer dan 400 mensen in Genève te huisvesten.
In Davos was de hervorming van het mondiale financiële systeem de belangrijkste zorg in de informele bijeenkomst van economische wereldleiders (IGWEL). In de nasleep van de financiële crisis die toen de opkomende markten, met name Azië, trof, benadrukten de deelnemers de noodzaak om de belangrijkste ontwikkelingslanden bij het proces te betrekken. Een idee was om een orgaan op te richten dat 20 landen omvat – de helft ontwikkelde economieën en de andere ontwikkelingslanden. Precies zo'n bijeenkomst van wat bekend werd als de G20 werd later in 1998 gehouden in Bonn, Duitsland. De deelname was beperkt tot de ministers van Financiën en het toepassingsgebied ervan was beperkt tot de mondiale financiën.
In de jaren daarna stelde onder meer Klaus Schwab voor om de G20-bijeenkomst naar een top te verheffen. Dit gebeurde uiteindelijk in 2008 toen de VS een G20-top organiseerden in Washington DC om de impact van de wereldwijde economische crisis aan te pakken. In september 2009 kondigden wereldleiders in Pittsburgh, Pennsylvania, aan dat de G20 de G8 zou vervangen als het belangrijkste forum voor de coördinatie van het wereldwijde economische beleid.
Grote belangstelling op de Annual Meeting was Hillary Rodham Clinton. De Amerikaanse First Lady hield een toespraak waarin ze het bedrijfsleven opriep zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Voordat de sessie eindigde, las Schwab een vraag voor die uit het publiek was ingediend: "Denk je niet dat het aan het begin van de volgende eeuw tijd is voor de VS om een sterke, briljante vrouw te kiezen en te steunen voor de functie van president?" Clinton grapte: "Ja, en ik kijk ernaar uit om op haar te stemmen!"
Ondertussen heeft het Forum zijn regionale activiteiten verder ontwikkeld. Een verrassing op de Southern Africa Economic Summit in Windhoek, Namibië, was het optreden van popster Michael Jackson, die opriep tot investeringen die het leven van kinderen verbeteren.
 
terug naar overzicht