1997
 
Toegewijd aan het verbeteren van de toestand van de wereld 

Om zijn doel en focus te onderstrepen, voegde het World Economic Forum aan zijn logo de missieverklaring
 

De nieuwe leden van de Global Growth Companies community

De Stichting lanceerde het "Partnerschapsconcept" voor haar verschillende activiteiten. Dit zou het Forum in staat stellen om diepere relaties aan te gaan met bepaalde lidbedrijven die gespecialiseerde kennis en kritische expertise zouden kunnen bieden.
Op 1 juli gaf het Verenigd Koninkrijk de soevereiniteit over de Britse kolonie en het internationale financiële centrum Hongkong terug aan China. Klaus Schwab woonde de ceremonie als gast bij. Slechts twee maanden na de overdracht hield het Forum zijn Oost-Azië-top in de nieuwe speciale administratieve regio (SAR) van de Volksrepubliek China, wat tastbaar de sterke steun van zijn leden voor de stad en het succes van het unieke "één land, twee systemen" -kader aangaf waaronder Hongkong terugkeerde naar de Chinese overheersing.
Een van de opmerkelijke prestaties van het World Economic Forum is het succes bij het opbouwen van het "World Economic Forum" en "Davos" tot merknamen die bekend zijn bij miljoenen mensen over de hele wereld. "Davos" in het bijzonder is gaan staan voor meer dan de Zwitserse stad die gastheer is van de unieke wereldwijde bijeenkomst van leiders uit het bedrijfsleven, de overheid en het maatschappelijk middenveld die aan het begin van elk jaar plaatsvindt. Het woord roept nu de geest van samenwerking en collegialiteit op die het kenmerk is van de jaarvergadering.
De politicoloog Samuel P. Huntington van Harvard University, die in 2008 overleed, wordt gecrediteerd met het bedenken van de term "Davos Man" om te verwijzen naar wat hij beschouwde als een wereldwijde elite, een minderheid, die "weinig behoefte heeft aan nationale loyaliteit, nationale grenzen ziet als obstakels die gelukkig verdwijnen, en nationale regeringen zien als overblijfselen uit het verleden waarvan de enige nuttige functie is om de wereldwijde operaties van de elite te vergemakkelijken."
: 
In een leider die in 1997 werd gepubliceerd, gaven de redacteuren van The Economist hun beoordeling van "Davos Man"
Sommige mensen vinden Davos Man moeilijk te nemen: er is iets onbeschaafds aan al het geldgerovel en managerialisme. Maar het maakt deel uit van de schoonheid van de Davos-mens dat hij over het algemeen geen vijg geeft voor cultuur zoals de Huntingtons van de wereld die definiëren. Hij zal een pianorecital bijwonen, maar maakt het niet uit of een idee, een techniek of een markt (in het complexe schema van de heer Huntington) Sinisch, hindoeïstisch, islamitisch of orthodox is. Als een idee werkt of er ontstaat een markt, dan grijpt hij het. Of je het nu leuk vindt of verafschuwt, dat is een benadering die eerder mensen bij elkaar brengt dan ze uit elkaar te drijven. 1Klaus Schwab benadrukte altijd dat een Davos Man of Davos Woman een mix moet zijn van mondiale, nationale en lokale identiteit. 
1.        "In praise of Davos Man", The Economist, 7 februari 1997
 
terug naar overzicht