1996
Montage backlash 

Op het politieke front bleek de jaarvergadering van 1996 een keerpunt in de Russische geschiedenis met het zogenaamde "Davos-pact".


Montage bach
Montage backlash

 
"Naarmate de globalisering zijn impact blijft gebruiken, is innovatief beleid dat helpt de toenemende terugslag ertegen in te dammen dringend nodig", waarschuwden Klaus Schwab, oprichter en president van het World Economic Forum, en Claude Smadja, toenmalig managing director van Forum, in een redactioneel artikel gepubliceerd in de International Herald Tribune dat wereldwijde aandacht trok. "De publieke opinie in de industriële democratieën zal niet langer tevreden zijn met geloofsartikelen over de deugden en toekomstige voordelen van de wereldeconomie. Het dringt aan op actie." 1
 
Dit profetische essay dateert van vóór de Aziatische financiële crisis die zich afspeelde in 1997-1998 en de "Battle in Seattle" antiglobaliseringsprotesten die de ministeriële conferentie van de Wereldhandelsorganisatie eind 1999 verstoorden. Het was ook een voorbode van de stevige discussies vandaag – in de nasleep van de wereldwijde financiële en economische crisis die in 2008 uitbrak – over de aard van het kapitalisme en de gevolgen van vrije markten.
Macha Levinson, op dat moment directeur van het Forum, herinnerde zich de gebeurtenissen:
"De leden van de Russische delegatie, en in het bijzonder de bedrijfsleiders, werden diep bezorgd over de populariteit van [Gennady] Zjoeganov en de waarschijnlijkheid van een overwinning van de communistische partij. Velen waren woedend dat Zjoeganov het ene zei in Rusland en het andere in Davos, in de gedaante van een moderne gematigde in plaats van een harde communist. Ze besloten actie te ondernemen en hun financiële gewicht achter Jeltsins campagne te gooien. De ongeschreven collectieve belofte werd bekend als het Davos-pact.In July 1996, Boris Yeltsin was re-elected by a wide margin. 
At Davos, Klaus Schwab convened a reconciliation session for all the political leaders of Northern Ireland, who had never before all been in the same room. Just starting the meeting was a challenge. The participants refused to sit at the same table. Schwab had two more tables brought in, arranging all three in a triangle. After the tables had been moved around several times, the delegates agreed to sit down. 
Once again, Shimon Peres, now Prime Minister of Israel, and Yasser Arafat, now President (Rais) of the Palestinian Authority, shared the stage in a session in which both appealed for the business community to be more involved in the Middle East peace process. 
The Forum convened a meeting in Davos between business leaders and government and law enforcement officials to call for tighter international sanctions on bribery. This eventually led to the Forum’s Partnering Against Corruption Initiative (PACI), which was launched in 2004. 
The World Economic Forum moved on to the information superhighway with the launch of its internet website at www.weforum.org.
Klaus Schwab, Founder and President, and Claude Smadja, Managing Director, World Economic Forum, “Start Taking the Backlash Against Globalization Seriously”, International Herald Tribune, 1 February 1996
 
terug naar overzicht