1995
 
Onverschilligheid overwinnen met het "Davos-geheim" 

Het zilveren jubileum bracht een groot aantal zorgen naar voren over de implicaties van een steeds meer geglobaliseerde en onderling afhankelijke wereld.

Dit jaar was het 25 jaar geleden dat het World Economic Forum werd opgericht. De gelegenheid zette Klaus Schwab aan het denken over de prestaties van de organisatie. In het jaarverslag van het Forum schreef hij dat "ik me sinds 1971 ben blijven wijden aan de fascinerende reis van een ondernemer in het wereldwijde publieke belang. De behoefte aan intensieve, persoonlijke interactie op het hoogste niveau wereldwijd is nog steeds duidelijk, vooral vandaag in een wereld met een groot aantal spelers, allemaal onder enorme tijdsdruk." 1
 
Economische, zakelijke en sociale onzekerheid is een permanent kenmerk van de wereld van vandaag geworden. Samenlevingen en naties lopen het risico te worden ondermijnd door internationale misdaad, corruptie en terreurcampagnes, om nog maar te zwijgen van bedreigingen van aantasting van het milieu, ziekte en de sociale gevolgen van armoede, vooral in de minst ontwikkelde delen van de wereld. Onderlinge afhankelijkheid betekent dat onverschilligheid voor wat er in de wereld gebeurt geen optie is en extremisme een reëel gevaar is voor open samenlevingen. 
Om wereldwijde samenwerking te bevorderen, stelde Schwab het boek Overcoming Indifference: Ten Key Challenges in Today's Changing World samen en publiceerde het. Hij geloofde dat de wereld zich op een kritiek keerpunt bevond. Het was noodzakelijk om de fundamentele aannames van de mondiale samenleving opnieuw te beoordelen. Toch was aan deze dringende behoefte met onverschilligheid voldaan, betoogde Schwab. 
De titel van het boek is ontleend aan de bijdrage van activist en Holocaust-overlevende Elie Wiesel aan de verzameling essays over kwesties van langdurig mondiaal belang. De ergste vijand en de grootste uitdaging voor de wereld was – en is – onverschilligheid, schreef Wiesel.
De 10 belangrijkste uitdagingen die in het boek werden geïdentificeerd, waren: 
* Omgaan met de desintegratie van waardesystemen
* Wereldwijde veiligheid handhaven
* De nieuwe ongelijkheden onder ogen zien
* Duurzaamheid waarborgen in een overbevolkte wereld
* Leven in de nieuwe informatiemaatschappij
* Gelijke tred houden met een globaliserende economie
* Integratie van Azië
* Voldoende werkgelegenheid creëren
* Zorgen voor nationale beleidsvorming in een geglobaliseerde wereld
* Re-engineering van het bedrijf

Allemaal nog steeds relevant.
Culturele leiders zijn altijd onder de deelnemers aan de jaarlijkse bijeenkomst in Davos en dragen hun speciale inzichten en benaderingen van mondiale problemen bij. Na de ontmoeting in 1995 schreef Ben Okri aan Schwab over wat de Nigeriaanse dichter en romanschrijver het "Davos-geheim of de Davos-droom" noemde. Het Forum, verklaarde hij, "wordt steeds beter, omvattender, nuttiger en verrijkender. Toekomstige tijdperken zullen ernaar verwijzen als een van de geheime bronnen van de 20e eeuw die hielpen bij de vernieuwing van de menselijke geest."
1. Klaus Schwab, "Boodschap aan onze leden", Jaarverslag 1994-1995, World Economic Forum2. Ben Okri, Brief aan Klaus Schwab, World Economic Forum, 1995
 
terug naar overzicht