1994
Duizend leden 

Wat in de herinneringen van de deelnemers bleef hangen, was de aanblik van Peres en Arafat die spontaan de handen ineen sloegen en onder daverend applaus samen naar het podium van de Congreszaal liepen.
 

Yasser Arafat, voorzitter van de PLO; Yitzhak Rabin, premier van Israël, minister van Defensie; Shimon Peres, minister van Buitenlandse Zaken van Israël

Het World Economic Forum verwelkomde zijn 1.000ste lid. Tegelijkertijd besloot het Forum als een strikt beleid om exclusiviteit te behouden om deze recordhoogte in de toekomst niet te overschrijden. In de komende jaren zal de nadruk liggen op het aanzienlijk verbeteren van niet alleen de kwaliteit van de lidmaatschapsvoordelen en -diensten, maar ook de regionale en industriële diversiteit. 
Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst, die mede werd voorgezeten door de Singaporese senior minister Lee Kuan Yew, lag de aandacht onvermijdelijk op het Midden-Oosten en het Israëlisch-Palestijnse conflict. In de afgelopen jaren had het Forum al discreet – parallel aan het zogenaamde Oslo-proces – Israëlische en Palestijnse vertegenwoordigers verwelkomd. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres en Yasser Arafat, voorzitter van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), waren in Davos voor gesprekken. Ze stelden een overeenkomst op over Gaza en Jericho, die het vredesproces aanzienlijk vooruit hielp.
De onderhandelingen die minister van Buitenlandse Zaken Peres en voorzitter Arafat in Davos hebben gevoerd, hebben het Forum ertoe aangezet de eerste economische top in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) in Casablanca te organiseren. Het evenement, dat eind oktober plaatsvond, werd georganiseerd in samenwerking met de Council on Foreign Relations in New York, onder het beschermheerschap van Zijne Majesteit Koning Hassan II van Marokko en met de steun en goedkeuring van president Bill Clinton van de Verenigde Staten en president van de Russische Federatie Boris Jeltsin. Voor het eerst in de geschiedenis kwamen Arabische en Israëlische leiders samen in een uitgebreid programma van discussie en uitwisseling. 
De MENA-top smeedde baanbrekende partnerschappen tussen de publieke en private sector en luidde een nieuw tijdperk van diplomatie in door de oprichting van mechanismen die zijn ontworpen om economische ontwikkeling en samenwerking te bevorderen. Tweeduizend topleiders uit de regering en het bedrijfsleven uit vrijwel alle MENA-landen woonden de top bij, die zich concentreerde op de economische dimensie van het zogenaamde Madrid-proces voor vrede in het Midden-Oosten.
Eerder in het jaar, in een gesprek met de Singaporese premier Goh Chok Tong tijdens een banket op de derde Oost-Aziatische economische top, opperde Klaus Schwab het idee om de sterke transatlantische alliantie aan te vullen via de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) en de verdieping van de banden over de Stille Oceaan via het Asia-Pacific Economic Cooperation Forum, of APEC, met een derde regulier mechanisme dat Azië en Europa samenbrengt.
Schwabs idee van een Azië-Europa-forum leidde uiteindelijk tot de oprichting van de tweejaarlijkse Asia-Europe Meeting (ASEM) van regeringsleiders, die premier Goh in 1996 in Davos zou aankondigen. De eerste ASEM werd gehouden in Bangkok, Thailand, in maart van dat jaar.
 
terug naar overzicht