Duitse hereniging en het nieuwe Europa

De ontmoeting tussen de West-Duitse bondskanselier Helmut Kohl en de nieuw gekozen Oost-Duitse premier Hans Modrow tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in Davos in 1990 was doorslaggevend bij het bepalen van de koers van de Duitse hereniging.


In oktober 1989 werd de Berlijnse Muur, de kloof tussen Oost en West en het symbool van de Koude Oorlog, neergehaald.
Helmut Kohl erkende de urgentie om te handelen. De Duitse Democratische Republiek implodeerde en had onmiddellijke economische steun nodig om de financiële stabiliteit te behouden. Van zijn kant besefte de diep getroffen Modrow dat hij niet langer kon aandringen op de neutraliteit van Duitsland na de hereniging. 
Bij zijn terugkeer in Bonn bewoog bondskanselier Kohl zich snel. Dagen later, op 7 februari, bevestigde zijn kabinet officieel het voorstel voor de monetaire unie van de twee Duitslanden. Acht maanden later was het proces voltooid en op 3 oktober 1990 werd Duitsland herenigd. 
Aangespoord door de sfeer van ontwaken en opwinding die in Davos heerste, bundelde een informele groep van Oost- en West-Duitse parlementariërs en bedrijfsleiders hun krachten onder leiding van Otmar Franz, voorzitter van de Interparlementaire Werkgroep Europese Munt in het Europees Parlement. Ze riepen op tot onmiddellijke uitvoering van een monetair stabilisatieprogramma voor de Duitse Democratische Republiek. Dit initiatief werd de basis voor de economische hereniging van West- en Oost-Duitsland. 
Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst vond een sessie plaats over het "Nieuwe Europa", waarbij voor het eerst de leiders van West- en Oost-Europese landen samenkwamen. In juni, vier maanden voor de formele hereniging van Duitsland, organiseerde het Forum zijn eerste Oost-West-Duitse bijeenkomst, die plaatsvond in een hotel in Oost-Berlijn. Deelnemers uit het Westen moesten Checkpoint Charlie oversteken om de locatie aan de andere kant van de Berlijnse Muur te bereiken. Een week later werd dat beruchte controlepunt ontmanteld.
In Davos vond weer een historische bijeenkomst plaats. De Singaporese premier Lee Kuan Yew, die in november zou aftreden als leider van zijn land, sprak met Vo Van Kiet, eerste vicevoorzitter van de ministerraad van de Socialistische Republiek Vietnam, die van 1991 tot 1997 premier zou worden Twee jaar na deze ontmoeting ondertekende Vietnam het Verdrag van Vriendschap en Samenwerking van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN), een stap die ertoe leidde dat het land in 1995 lid werd van ASEAN.
Klaus Schwab nodigde de hoofden van alle politieke kiesdistricten van Zuid-Afrika uit op het hoofdkantoor van het Forum in Genève. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst om de toekomst na de apartheid te bespreken. Deze ontmoeting leidde tot het sterke partnerschap van het Forum met Zuid-Afrika en tot een hele reeks activiteiten en initiatieven met betrekking tot dat land en de rest van het Afrikaanse continent. 
 
terug naar overzicht