1989
 
Ondernemerschap in het wereldwijde publieke belang 

Dit jaar heeft het Forum een ​​nieuw motto aangenomen: "ondernemerschap in het wereldwijde publieke belang".



Kenmerkend voor de jaren tachtig was de forse uitbreiding van het aantal leden van het World Economic Forum. In 1989 kwam meer dan de helft van de leden van het Forum van buiten Europa. De verandering van de naam van het Forum twee jaar eerder was op het goede moment gekomen en noodzakelijk.
De jaarlijkse bijeenkomst van Davos was het meest overtuigende bewijs van de wereldwijde reikwijdte en diepte van de activiteiten van het Forum. Kijk eens naar de diversiteit aan onderwerpen en de rijkdom van de discussies die de deelnemers dit jaar hebben gevoerd. Een van de hoogtepunten:
Carlo Rubbia, winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde in 1984 en directeur-generaal van CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, of Europese Raad voor Nucleair Onderzoek), voorspelde dat de wereld gedwongen zou worden om fossiele brandstoffen voor hun natuurlijke einde op te geven vanwege hoge totale kosten en dat kernenergie het onvermijdelijke alternatief zou zijn, waarbij veiligheid de doorslaggevende factor zou zijn bij de invoering ervan.
Dean Lester Thurow van de Sloan School of Management van het Massachusetts Institute of Technology deed de provocerende voorspelling dat "GATT (de General Agreement on Tariffs and Trade) dood is", met het argument dat de wereld op weg was naar drie handelsblokken: Noord-Amerika, Europa en de Aziatisch-Pacifisch.Harry Oppenheimer, voormalig voorzitter van Anglo American Corporation, voerde aan dat het systeem van apartheid fundamenteel verkeerd was en verwachtte dat de huidige instabiliteit in Zuid-Afrika tot verandering zou leiden. (Een jaar later zou de leider van het Afrikaans Nationaal Congres en anti-apartheidsactivist Nelson Mandela worden vrijgelaten uit de gevangenis.)De Zuid-Koreaanse vice-premier Cho Soon, de coördinerende minister van Indonesië, Radius Prawiro, en Korn Dabbaransi, minister in het kabinet van de Thaise premier, drie vertegenwoordigers van de Aziatische economische 'tijgers', debatteerden over de implicaties van de nieuwe economische macht van de regio.Opnieuw werd het unieke vermogen van Davos getoond om verschillende perspectieven en tegengestelde kanten bij elkaar te brengen. Voor de allereerste keer kwamen Noord- en Zuid-Korea bijeen voor besprekingen op ministerieel niveau.
Klaus Schwab voorzag de val van de Berlijnse Muur en nodigde de hoofden van 20 landen en regio's in Oost- en West-Europa uit, waaronder de West-Duitse bondskanselier Helmut Kohl, om de implicaties van de Duitse hereniging en partnerschappen in de "buurt" te bespreken.
Naast 13 landengerelateerde evenementen hield het Forum in april zijn eerste bijeenkomst over Japan in Tokio, die mede werd gesponsord door alle toonaangevende Japanse brancheorganisaties.
In 1989 was er grote druk op het Forum om het jaarlijkse Business Leaders Symposium in China niet te houden in het licht van het militaire optreden tegen demonstranten op het Tiananmen-plein in Peking op 4 juni. Na zorgvuldige afweging en in lijn met de traditionele positie van het Forum als bruggenbouwer en platform voor open discussie, verliep de bijeenkomst zoals gepland.
terug naar overzicht