1988
 
De Verklaring van Davos 

Historici beschouwen de Verklaring van Davos als het begin van een nieuw tijdperk in de Grieks-Turkse betrekkingen.


 
Het politieke hoogtepunt van de jaarvergadering van 1988 was de hernieuwde toenadering tussen premier Turgut Özal van Turkije en Andreas Papandreou, premier van Griekenland. Na hun eerste ontmoeting in Davos in 1986 escaleerde de spanning tussen de twee landen en leidde bijna tot oorlog. Twee jaar later slaagde Klaus Schwab er door middel van vele voorbereidende bezoeken in Athene en Ankara in om beide partijen terug te halen naar Zwitserland, waar ze onderhandelden en de Verklaring van Davos ondertekenden om de betrekkingen te normaliseren. Oorlog zou onvermijdelijk zijn geweest als hij Papandreou twee jaar eerder niet in Davos had ontmoet, vertelde Özal later aan Schwab. Door die ontmoeting was hij er zeker van dat hij zijn tegenhanger kon vertrouwen.
Na enkele voorzichtige stappen om de banden te verbeteren in de eerste paar jaar na de ondertekening van het document, namen de twee landen meer beslissende stappen om hun relatie te verbeteren, ook al bleven enkele belangrijke kwesties onopgelost. Vandaag is een situatie zoals in 1987 met Griekenland en Turkije op de rand van oorlog ondenkbaar.
Voor het tweede jaar op rij was een Russische delegatie van hoog niveau, onder leiding van Ivan Ivanov, plaatsvervangend voorzitter van de Staatscommissie voor Buitenlandse Economische Betrekkingen, aanwezig bij de jaarvergadering. Ivanov vertelde de deelnemers dat de Russische roebel in de tweede helft van de jaren negentig inwisselbaar zou zijn. (In feite zou dit pas op 1 juli 2006 gebeuren.) En nadat hij in 1987 de deelnemers per satelliet had toegesproken, kwam de Japanse premier Yasuhiro Nakasone naar Davos. In zijn toespraak drong hij er bij geïndustrialiseerde landen op aan om de standaardisatie van belastingregimes als een langetermijndoelstelling te beschouwen.
 De mondiale omvang en de menselijke en economische tol van hiv/aids namen een belangrijke plaats en veel tijd in de discussies in Davos in, ook al was dit onderwerp pas onlangs aan de orde gekomen. Dat deed het milieu ook. Carl Sagan, de gevierde Amerikaanse astrofysicus, benadrukte de risico's voor het milieu en levenssystemen van enkele van de zeer technologische ontwikkelingen die de basis zijn geweest voor onze welvaart en vooruitgang.
Op technologisch vlak was het Forum opnieuw baanbrekend. Gefascineerd door de mogelijkheden die digitale technologieën bieden, streefde Klaus Schwab zijn visie na om een ​​onderling verbonden "digitale gemeenschap" te lanceren. Het Forum werkte aan dit initiatief samen met Digital Equipment Corporation International (Europe), of DECIE, een toonaangevend technologiebedrijf dat de droom van Schwab deelde. Deze droom, zo blijkt, was zijn tijd ver vooruit. Het Forum zou echter het idee van een virtueel platform blijven nastreven en uiteindelijk het TopLink-systeem ontwikkelen, dat tegenwoordig virtuele interactie op hoog niveau tussen alle belanghebbenden over mondiale kwesties mogelijk maakt.
 
terug naar overzicht