1987
 
Nu, het Wereld Economisch Forum 

Om zijn wereldwijde lidmaatschap en het feit dat het economisch beleid voorop stond te weerspiegelen, veranderde het European Management Forum zijn naam in het World Economic Forum.



Tijdens wat nu de jaarlijkse bijeenkomst in Davos werd genoemd, deed Hans-Dietrich Genscher, vice-kanselier en minister van Buitenlandse Zaken van de Bondsrepubliek Duitsland, een krachtige oproep aan het Westen om zijn aanpak te veranderen en de hand te reiken naar de Sovjet-Unie. Veel historici beschouwen zijn toespraak nu als een kritische markering van het einde van de Koude Oorlog. "Er was geen betere plaats voor deze toespraak dan Davos", schreef Genscher meer dan 20 jaar later. 1
In die tijd probeerde de USSR grote economische en politieke hervormingen door te voeren – perestrojka (herstructurering) en glasnost (openheid) – onder leiding van Michail Gorbatsjov. "Het Westen heeft geen reden om bang te zijn voor samenwerking", zei Genscher tegen de deelnemers. “Ons motto moet zijn: laten we Gorbatsjov serieus nemen. Laten we hem op zijn woord geloven! Als er vandaag de dag een kans is om een ​​keerpunt te bereiken na 40 jaar confrontatie in de betrekkingen tussen West en Oost, zou het een historische vergissing zijn als het Westen deze kans zou missen alleen maar omdat het de algemene mentaliteit niet kan overwinnen die, met betrekking tot de Sovjet-Unie, gaat altijd uit van een worst case scenario.”
Het optreden van Genscher viel samen met de aanwezigheid van de eerste officiële delegatie van de Sovjet-Unie naar Davos, die werd geleid door Ivan Ivanov, eerste vice-voorzitter van de buitenlandse economische staatscommissie, die de implicaties van de nieuwe hervormingen toelichtte.
Het was de trots van het Forum om voorop te lopen met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Veel van de tegenwoordig veelgebruikte technologieën zijn ontwikkeld in Davos. Deze omvatten videofoons, kiosken waarmee deelnemers de laatste informatie over de Jaarvergadering en regionale bijeenkomsten kunnen opzoeken en berichten kunnen sturen naar andere deelnemers, persoonlijke digitale assistenten in de hand, flatscreen-monitoren met foto's van sessiehoogtepunten en internetstations waar deelnemers kunnen e-mail checken of documenten downloaden, en een mobiele applicatie of app die deelnemers voorziet van actuele informatie over sessies, links naar samenvattingen, persberichten, rapporten en video's. 
Deze pioniersrol hielp deelnemers ook om early adapters te worden voor nieuwe systemen en apparaten. 
Hans-Dietrich Genscher, Liber Amicorum voor Klaus Schwab, 30 maart 2008
 
terug naar overzicht