1986
 
Davos diplomatie

De top tussen de Griekse en Turkse leiders bevestigde Davos als een bijzondere plek waar mensen met verschillende perspectieven samenkomen en diplomatieke doorbraken kunnen worden bereikt.



Dit symposium in Davos was gedenkwaardig vanwege de historische openbare ontmoeting tussen premier Turgut Özal van Turkije en de Griekse premier Andreas Papandreou. De twee leiders zaten zelfs in hetzelfde panel in een economische sessie. 
Het was een mijlpaal in de geschiedenis van zowel Griekenland als Turkije en een bewijs van de kracht van de Geest van Davos om scheidslijnen te overbruggen.
Klaus Schwab had veel tijd en moeite gestoken in het creëren van de juiste sfeer voor de bijeenkomst van de premiers, en bracht de maand januari door met pendelen tussen Ankara en Athene om ervoor te zorgen dat beide partijen ermee instemden naar Zwitserland te komen en zich op hun gemak voelden met de regelingen. Op 23 januari 1986, voorafgaand aan hun ontmoeting, schreef Schwab aan beide mannen over hun "gevestigde belangen in elkaars welzijn en veiligheid".
Davos diplomatie was weer aan het werk toen de Sovjet-premier Nikolai Ryzhkov voor het eerst een zakenpubliek in het Westen toesprak via een satellietverbinding vanuit Moskou. Het was het debuut van de USSR op het Davos Symposium. Ryzhkov deed een beroep op een verbreding van de internationale economische betrekkingen van de Sovjet-Unie om het land te helpen zijn economische ontwikkeling en hervormingen te versnellen en zijn productiesystemen te moderniseren.
Andere leiders voerden belangrijke interventies uit tijdens hun verblijf in Davos. Jacques Delors, voorzitter van de Commissie van de Europese Gemeenschappen, definieerde "de contouren van een wereldeconomie die in een betere positie zal zijn om haar problemen het hoofd te bieden". Zijn analyse berustte op twee belangrijke ideeën. Ten eerste kan de wereld niet hopen haar huidige problemen op te lossen zonder een gezonde groei van de wereldhandel. Ten tweede kan de wereldhandel niet sterk groeien als de wereld niet tegelijkertijd de huidige tekorten en financiële onevenwichtigheden aanpakt. 
ZKH Prins Philip, hertog van Edinburgh, voorzitter van het World Wildlife Fund International (WWF), hield een krachtig pleidooi voor het behoud van de natuur en bedreigde diersoorten. "Ons voortbestaan ​​hangt af van het behoud van elke variëteit aan planten en dieren", waarschuwde hij. De prins benadrukte ook dat de industrie zich zorgen moest maken over de manier waarop grondstoffen werden geëxploiteerd en getransformeerd, de gevaren van uitputting, de productie en het gebruik van kunstmest en de impact van de transportinfrastructuur. Hij gaf toe dat veel ondernemingen op weg waren naar een vorm van zelfregulering. “Maar we moeten verder gaan en een gezamenlijke actie van bedrijven en natuurbeschermingsorganisaties in werking stellen”, concludeerde hij. 
Opvallend op dit symposium in Davos was ook de Chinese delegatie, die werd geleid door Zhu Rongji, vice-voorzitter van de State Economic Commission. Hij zou van 1998 tot 2003 premier van China worden.
 
 
terug naar overzicht