1985
 
Op de agenda van de industrie

Dit eerste branchespecifieke Forum-evenement zou uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van de Gouverneursvergaderingen en Industry Partnerships.



Tijdens het European Management Symposium van dit jaar hielden de CEO's van toonaangevende bedrijven in de telecommunicatie- en informatie-industrie afzonderlijke sessies met relevante ministers en toezichthouders. 
Dit zou het vermogen van het Forum versterken om de agenda van de industrie vorm te geven.
De eerste officiële Japanse delegatie, onder leiding van Isamu Yamashita, voorzitter van Mitsui Engineering & Shipbuilding Co. en vice-voorzitter van Keidanren, maakte de reis naar Davos. Andere leden van de groep waren Taiyu Kobayashi, voorzitter van Fujitsu; Minoru Inouye, vice-president van de Bank of Tokyo; en Takashi Ishihara, President van Nissan Motor Company. 
Gezien de prominente plaats van milieubescherming op de mondiale agenda, is het interessant om op te merken dat dit al een prioriteit was voor bedrijfsleiders in Davos. Twee sleutelfiguren uit de auto-industrie gingen de uitdaging aan. In één sessie vertelde Takishi Ishihara, president van Nissan Motor Company of Japan, aan de deelnemers dat Japanse autofabrikanten enorme bedragen moesten uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling vanwege nieuwe milieuregels. Desondanks zou de Japanse auto-industrie uiteindelijk concurrerender worden op internationale markten, meende Ishihara.
Ishihara trok vier conclusies. Ten eerste moeten ondernemingen milieuproblemen positief benaderen en preventieve maatregelen nemen op middellange en lange termijn. Ten tweede moeten bedrijven hun R&D-middelen gebruiken om oplossingen en nieuwe kansen te vinden. Ten derde moet een bedrijf ervoor zorgen dat zijn milieuprocedures en -beleid transparant zijn en deze overal in het bedrijf implementeren, waar het ook actief is. Ten slotte moeten bedrijven het idee loslaten dat milieubeleid noodzakelijkerwijs in strijd is met economische gezondheid.
Carl H. Hahn, voorzitter van Volkswagenwerk, de Duitse autofabrikant, riep op zijn beurt ook op tot meer aandacht voor de bescherming van het milieu. "Op de lange termijn is dit onze enige kans", waarschuwde hij. "Maar we moeten de problemen methodisch aanpakken: de ware oorzaken van vervuiling achterhalen, de kosten berekenen om ze aan te pakken, doorgaan met onderzoek, de implicaties van consumptie in het algemeen evalueren, de internationale dimensie van oplossingen verkennen, enzovoort." Hij concludeerde: "Het economische gebruik van hulpbronnen en de eisen van de economie sluiten elkaar niet uit." 1
Door de jaren heen heeft het Forum een ​​voortrekkersrol gespeeld bij het vormgeven van de mondiale agenda op het gebied van milieu, hetzij door samenwerking met internationale organisaties of de G8, hetzij door initiatieven op het gebied van water en, recentelijk, het concept van de circulaire economie.
1.   Hoogtepunten van het symposium en samenvatting van het programma, Davos Symposium 1985, European Management Foundation
 
terug naar overzicht