1984
 
Uitnodiging naar Indië

 

Minder dan een jaar later riep het Forum de eerste India Economic Summit bijeen in New Delhi in samenwerking met de Confederation of Indian Industry (CII).

Dit jaar markeerde het begin van wat al snel een zeer sterke relatie zou worden tussen het European Management Forum en India. Klaus Schwab nam het initiatief om Rajiv Gandhi, de toenmalige secretaris-generaal van de regerende Congrespartij, uit te nodigen voor een ontmoeting met bedrijfsleiders op het hoofdkantoor van het Forum in Genève in augustus. 
Gandhi, die zijn moeder, Indira, was opgevolgd als premier van India na haar moord, slechts drie maanden na zijn reis naar Zwitserland, hield de openingstoespraak.
De top is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijk jaarlijks evenement op de Indiase zakenkalender en heeft substantieel bijgedragen aan de economische en industriële ontwikkeling van India en de bevordering van begrip en samenwerking tussen de internationale en Indiase zakengemeenschappen. "Als ooit de geschiedenis van India's globalisering en liberalisering zal worden geschreven, zal jij [Klaus Schwab] op de meest prominente manier in dit geschiedenisboek verschijnen", zou de Indiase premier Manmohan Singh opmerken in een toespraak op de top in november 2009.
In 1984 was de Informal Gathering of World Economic Leaders (IGWEL) al een handige plek geworden voor leiders om nieuwe ideeën te lanceren en te testen. Veel initiatieven die later officieel door internationale organisaties of regeringen werden ondernomen, zijn in feite 'geboren' in Davos. De Mexicaanse president Carlos Salinas de Gortari, die aan het hoofd stond van en onderhandelde over de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) met de Verenigde Staten en Canada, zei bijvoorbeeld eens dat het idee van het handelsblok op een IGWEL was ontstaan.
Om bedrijfsleiders in Davos te integreren in deze discussies op hoog niveau, ging aan elke IGWEL een World Economic Brainstorming-sessie vooraf. In de berichtgeving over het symposium en de brainstormsessie noemde de Financial Times Davos dé plek voor 'deals en ideeën'. Een fragment uit het verhaal van de krant: 
Er is in het verleden kritiek geweest van enkele zakelijke deelnemers dat het symposium te politiek en te weinig bestuurlijk was. Maar het verslag van dit jaar, met het voorzichtig optimistische thema 'Opwarming voor economisch herstel', onderstreepte dat politieke en zakelijke besluitvormers net zo afhankelijk van elkaar zijn als een Siamese tweeling.
Voor het eerst werden er 'brainstormsessies' geïntroduceerd, waarin politieke en economische leiders van de wereld van de ene rondetafelgroep van zakenlieden naar de andere gingen, om schulden, protectionisme, investeringen enzovoort te bespreken, gedurende 40 minuten zonder beperkingen. Snel achter elkaar kregen senior executives de kans om uit te dagen (en uitgedaagd te worden door), laten we zeggen, de president van de Wereldbank, de Amerikaanse onderminister van Financiën en de premier van Maleisië. 
Om eerlijk te zijn, kwamen er maar weinig nieuwe manieren om de problemen op te lossen, maar de meeste deelnemers zeiden achteraf dat ze een beter idee hadden waarom het fout ging.1
 1 Jonathan Carr, “Big Deals en Small Talk in Davos's High-Class Bazaar”, The Financial Times, 2 februari 1984 
 
terug naar overzicht