1983
 
De geest van Davos

Vanwege de populariteit en productiviteit van de informele discussies in Davos, nam het Forum het initiatief om handelsministers van de top 12 handelsnaties en het hoofd van de General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) uit te nodigen om deel te nemen aan een informele bijeenkomst over wereldhandel in Lausanne. 

Klaus Schwab met de Chinese delegatie

Tegen 1983 was het European Management Symposium, zoals Klaus Schwab het in zijn openingstoespraak formuleerde, "de belangrijkste jaarlijkse bijeenkomst van besluitvormers van de wereldeconomie" geworden. Schwab merkte op dat er in Davos economische experts waren met een grote breedte en ervaring, waaronder 500 bedrijfsleiders, 100 politici die verantwoordelijk zijn voor economische zaken en 100 zakenjournalisten uit 52 landen.
Vaste deelnemers begonnen de unieke sfeer en kenmerken van het symposium te herkennen – wat de Jaarvergadering zo bijzonder maakte. Een samenvattend document van het Forum verwees naar de jaarlijkse bijeenkomst als “een van die steeds zeldzamer wordende internationale evenementen waar formaliteit kan worden achterwege gelaten, waar persoonlijke contacten kunnen worden gelegd, waar nieuwe ideeën in alle vrijheid kunnen worden uitgeprobeerd, waar men zich bewust is van de verantwoordelijkheden betrokken bij het behoren tot een internationale gemeenschap, waar we tijd hebben om naar de echt belangrijke kwesties te kijken in plaats van naar de dagelijkse druk. Dit is wat we de geest van Davos noemen.” 1
De toespraak van president Reagan via satelliet in 1982 betekende het begin van regelmatige deelname van de Amerikaanse regering aan het symposium. In 1983 verzekerde de Amerikaanse minister van Handel Malcolm Baldrige de deelnemers aan Davos dat de Verenigde Staten betrokken zouden blijven bij de wereld. "De kans dat de VS afglijden naar isolationisme en protectionisme is 1.000 tegen 1, zo sterk zijn onze herinneringen aan wat er begin jaren dertig gebeurde", zei hij.
Een bijzondere gebeurtenis op dit symposium was de World Summit Session on Global Economic Issues, die werd voorgezeten door de voormalige Franse premier Raymond Barre. Klaus Schwab modereerde de discussie, waaraan ook vooraanstaande publieke figuren uit ontwikkelingslanden deelnamen.
Een ander hoogtepunt was de bijeenkomst van de minister-presidenten, die werd gemodereerd door Helmut Schmidt, de voormalige kanselier van de Bondsrepubliek Duitsland. De panelleden - Robert D. Muldoon uit Nieuw-Zeeland (ook de minister van Financiën van zijn land), Poul Schlüter uit Denemarken, Kalevi Sorsa uit Finland, Cesar E. Virata uit de Filippijnen; en Kaare Willoch uit Noorwegen - analyseerden de belangrijkste problemen van leiderschap in het Westen en economische beleidsvorming.
Bij die gelegenheid lanceerde de groep het idee van een nieuwe handelsronde.

 

Later, op uitnodiging van de regering van Uruguay, kwam de groep opnieuw bijeen in Montevideo, waar de Uruguay-ronde van wereldwijde handelsbesprekingen officieel van start ging. Deze gesprekken zouden uiteindelijk leiden tot de oprichting in 1995 van de opvolger van de GATT, de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De ministers van Handel ontmoeten elkaar nu routinematig in Davos tijdens een informele bijeenkomst van ministers aan de zijlijn van de jaarvergadering.
1 Hoogtepunten van het symposium en samenvatting van het programma, Davos Symposium 1983, European Management Forum
 
terug naar overzicht