1981
 
Op zoek naar baanbrekende ondernemingen

Om snelgroeiende, innovatieve en dynamische kleine en middelgrote ondernemingen bij zijn activiteiten te betrekken, heeft het Forum de lijst van 100 baanbrekende ondernemingen in Europa geselecteerd en gepubliceerd. 

 
Drie belangrijke innovaties die dit jaar werden geïntroduceerd, breidden de reikwijdte van de activiteiten van het European Management Forum uit. Eerst werden informele, kleine en besloten bijeenkomsten geïntegreerd in het Davos Symposium om deelnemers uit specifieke gebieden, regio's of industrieën in staat te stellen te communiceren en te brainstormen in een volledig informele sfeer. Ten tweede hield het Forum zijn eerste bijeenkomst in China. En ten derde heeft het Forum de eerste stap gezet in een langetermijninspanning om nieuwe leden te werven uit 's werelds snelgroeiende en innovatieve kleine en middelgrote ondernemingen. 
De eerste "Mini-Summit" geïntegreerd in het Davos-programma bracht centrale bankiers samen die valutakwesties bespraken, waaronder de mogelijke spanningen in het Europees Monetair Stelsel (EMS), een onderwerp dat meer dan drie decennia later nog steeds actueel is. 
Na in 1979 en 1980 delegaties naar China te hebben gestuurd en verschillende Chinese delegaties naar Zwitserland en Europa te hebben ontvangen, hield het Forum zijn eerste evenement in de Volksrepubliek. Het China-Europe Business Leaders Symposium vond plaats in de Grote Hal van het Volk in Peking op 23-29 juni 1981, gesponsord door de Chinese State Economic Commission en mede georganiseerd met de China Enterprise Management Association. 
Deze baanbrekende inspanning om dergelijke bedrijven in de schijnwerpers te zetten en ze als leden te werven, zou een langetermijnbeleid van het Forum worden, wat uiteindelijk zou resulteren in de oprichting in 2007 van de Community of Global Growth Companies, die in 2013 meer dan 370 bedrijven telde. leden uit meer dan 65 landen. 
In het voorwoord van het rapport uit 1981 over de baanbrekende ondernemingen schreef Klaus Schwab: “We hebben de neiging om onze kijk op huidige problemen – politiek, sociaal of economisch – te baseren op opvattingen die geworteld zijn in het verleden. Sinds het kader is veranderd, zijn die opvattingen misvattingen geworden... Het uitgangspunt van dit rapport is dat economische en sociale vooruitgang de som is van de inspanningen van baanbrekende ondernemingen die het aandurfden creatieve ideeën om te zetten in project-, markt-, procesinnovatie en ook in sociale innovatie.” 1 
Schwab had een visie geformuleerd over wat sociaal ondernemerschap zou worden genoemd: ondernemende activiteiten combineren met maatschappelijk engagement. Sociale innovatie werd toen gezien als volledig in handen van overheden en niet de taak van het bedrijfsleven. 
Het Forum belegde een speciale briefing in Washington DC over het beleid van de nieuwe regering-Reagan in de VS. Dit gebeurde in de Amerikaanse Senaat. 
1 100 baanbrekende ondernemingen in Europa 1981, European Management Forum, 1981
 
terug naar overzicht