1980
 
Verandering, feest en concurrentievermogen

In zijn toespraak in Davos concentreerde Henry Kissinger zich op "de constant veranderende wereld" en het tijdperk van wereldwijde onderlinge afhankelijkheid. 


Tegen dit jaar, de 10e verjaardag van het European Management Forum, was de lijst van zakelijke leden uitgebreid tot meer dan 300, waaronder de meest succesvolle Europese ondernemingen en een toenemend aantal internationale bedrijven. Op het European Management Symposium in 1980 hield Henry Kissinger, die in januari 1977 was afgetreden als Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, de openingstoespraak. Voordat hij sprak, kende het Forum hem een ​​prijs toe die was ingesteld om zijn eerste decennium te markeren. De in Duitsland geboren voormalige Harvard-professor en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede in 1973, die Klaus Schwab voor het eerst had ontmoet toen hij in 1966 student was aan Harvard en als mentor werd beschouwd, werd geëerd voor zijn bijdragen aan internationale samenwerking.
 
Kissinger waarschuwde voor "een verwatering van het vertrouwen in klassieke economische modellen, een uitdaging voor het kapitalistische systeem", maar merkte ook op "een demoralisatie van de socialistische systemen die nergens de tevredenheid van de menselijke persoonlijkheid hebben opgeleverd". Hij concludeerde: "Al deze veranderingen zijn wereldwijd en zouden van ons een periode van onrust maken - zelfs afgezien van enige specifieke uitdaging waarmee we worden geconfronteerd." 1
Een andere belangrijke ontwikkeling was de beslissing om het Arabisch-Europese en Latijnse te vervangen
Amerikaans-Europese symposia in Montreux, beide tweejaarlijks gehouden, met meer op het land gerichte activiteiten zoals missies en "Genève Meetings" of diepgaande eendaagse evenementen op het Forum die belangrijke publieke figuren samenbrengen met ongeveer 70 leden. 
Naast de traditionele, op Europa gerichte landenrondetafelbijeenkomsten organiseerde het Forum drie missies, waaronder één naar verschillende Golfstaten met programma's in Riyadh, Abu Dhabi, Dubai en Koeweit, evenals een bezoek van Arabische ministers en bedrijfsleiders aan Duitsland en Oostenrijk, en een Europese zakendelegatie naar China.
De tweede editie van het European Competitiveness Report omvat nu ook Japan, de Verenigde Staten en Canada in de evaluaties. Het verstrekte ook, ter referentie, belangrijke statistieken over twee nieuw geïndustrialiseerde landen (NIC's), Brazilië en Mexico. Het rapport trok wereldwijd aandacht. 
Vandaag trekt de publicatie van het jaarlijkse Global Competitiveness Report de meeste media- en overheidsaandacht van alle Forum-activiteiten behalve de bijeenkomst in Davos. Dit onderstreept de geloofwaardigheid en het gezag dat het Global Competitiveness Report de afgelopen 30 jaar heeft verworven, en is een onmisbaar instrument geworden dat veel landen gebruiken om hervormingsprioriteiten vast te stellen.
Klaus Schwab herinnert zich een ontmoeting die hij in de jaren tachtig had met de Singaporese premier Lee Kuan Yew, wiens land dat jaar de toppositie op de ranglijst had bereikt. Nadat Schwab Lee had gefeliciteerd, reageerde de premier door op te merken dat Singapore slechts een middelmatige score had behaald in het onderwijs. Als gevolg hiervan, vertelde hij Schwab, had zijn regering besloten het onderwijssysteem van het land te hervormen om ervoor te zorgen dat het in de toekomst beter presteerde.
Henry Kissinger, openingstoespraak van het European Management Symposium, Davos, 31 januari 1980
 
terug naar overzicht