1979
 
De deur openen naar China
Dit was het begin van een lange relatie tussen het Forum en China, die sindsdien elk jaar een officiële Chinese deelname aan Davos omvat. 
 

 

Een delegatie uit de Volksrepubliek China nam voor het eerst deel aan het Davos Symposium.
 In de herfst van 1978 volgde Klaus Schwab met grote belangstelling de opkomst van Deng Xiaoping als de belangrijkste leider van China en de evolutie van zijn "Open Door"-beleid. Deng was een binnenlands programma gestart om de Chinese industrie, landbouw, nationale defensie en wetenschap en technologie te hervormen. Hij bracht China geleidelijk ertoe om veel orthodoxe communistische doctrines los te laten en een pragmatisch socialistisch marktsysteem te implementeren "met Chinese kenmerken". 
Schwab nodigde Deng uit voor het Davos Symposium in 1979. Terwijl hij weigerde, stuurde Peking een delegatie van vooraanstaande Chinese economen, onder leiding van professor Qian Junrui, directeur van het Institute for Global Economic Research aan de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen. De aanwezigheid van de Chinezen wekte levendige belangstelling bij de deelnemers. 
In april bracht Schwab zijn eerste bezoek aan China op uitnodiging van de voorzitter van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen. Dit werd gevolgd door een Forum-delegatie van 20 Europese CEO's, die een rijk programma hadden dat aanzienlijke interactie met de Chinese autoriteiten mogelijk maakte. Het Chinese Ministerie van Economische Betrekkingen met het Buitenland heeft een memorandum van overeenstemming ondertekend met het European Management Forum dat de totstandkoming van regelmatige uitwisseling en het houden van een jaarlijkse bijeenkomst in Peking mogelijk maakte in samenwerking met de nieuw opgerichte China Enterprise Management Association (CEMA). De overeenkomst verplichtte het Forum er ook toe Chinese ministeriële delegaties in Genève te ontvangen om vertegenwoordigers van relevante bedrijven en ondernemingen te ontmoeten. Begin jaren tachtig organiseerde het Forum een ​​aantal van dergelijke bezoeken. 
Een ander belangrijk resultaat dit jaar was de publicatie van het eerste rapport van het Forum over het concurrentievermogen van de Europese industrie, dat later het jaarlijkse Global Competitiveness Report werd. 
De studie was gebaseerd op het innovatieve concept van Schwab om concurrentievermogen niet alleen te definiëren op basis van de traditionele manier van arbeids- of kapitaalproductiviteit, maar ook door gebruik te maken van een bredere reeks criteria en maatstaven. Het rapport schetste de 10 factoren die het concurrentievermogen bepalen:
  • Dynamiek van de economie
  • Industriële efficiëntie en productiekosten
  • Dynamiek van de markt
  • Financiële dynamiek
  • Personeelszaken
  • De rol van de staat
  • Infrastructurele dimensie
  • Uitwendige oriëntatie
  • Voorwaartse oriëntatie
  • Sociaal-politieke consensus en stabiliteit
Op het Davos Symposium nam het Forum voor het eerst een concert op het programma – het begin van wat inmiddels een traditie is geworden. Het liefdadigheidsevenement werd georganiseerd ter ondersteuning van het Internationale Jaar van het Kind van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO). Optreden was het Zurich Chamber Orchestra, met Symposium-voorzitter Edward Heath, de Britse premier van 1970 tot 1974, als gastdirigent.
 
terug naar overzicht