1977
 
De Davos-club 

Om het gevoel van intimiteit en exclusiviteit te versterken, introduceerde het Forum een ​​speciaal statuut voor bedrijven die regelmatig aan zijn activiteiten deelnamen en zo werd het concept van lidmaatschap geboren.

 

De groeiende internationale dimensie van het Forum werd nog duidelijker tijdens het zevende European Management Symposium. De deelnemers kwamen uit meer dan 50 landen. Met name prominente Amerikaanse en Japanse zakelijke en politieke figuren maakten de reis. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werd een officiële sponsor. 

De bijeenkomst in Davos kreeg de reputatie iets van een club te zijn
.
"Ongeveer de helft van de deelnemers, die ik vandaag mag verwelkomen, zijn bij wijze van spreken oude vrienden of vertegenwoordigen bedrijven die in het verleden al aanwezig waren", zei Klaus Schwab bij de opening van het symposium. “Zo wordt de term 'Davos Club' steeds meer een legitieme claim. Degenen onder u die hier voor het eerst zijn, zullen snel het kenmerk van de club ontdekken. Het kenmerkt zich door het sportieve werkklimaat dat zich bijzonder goed ontwikkelt dankzij het prachtige landschap dat onze aandacht afleidt van de dagelijkse werkzaamheden.” 1

Vladimir Bukovsky, een voormalige Sovjet-politieke dissident, auteur en activist die 12 jaar in de gevangenis, werkkampen en gedwongen behandeling in psychiatrische ziekenhuizen had doorgebracht, maakte een dramatische verschijning op het symposium. Hij kwam rechtstreeks vanuit Moskou in handboeien aan in Zwitserland en reisde onmiddellijk naar Davos waar hij sprak over het onderwerp "De wereldwijde bedreiging van burgerrechten en de verantwoordelijkheid van industriële leiders". Zijn ontroerende oproep aan westerse bedrijfsleiders om af te zien van financiële steun aan het Sovjetregime kreeg wereldwijde media-aandacht.

Het Forum heeft dit jaar verschillende doorbraken bereikt. De eerste rondetafelconferentie buiten Europa vond in maart plaats in Washington DC. Het concentreerde zich op de implicaties van de overgang van het Amerikaanse leiderschap van Gerald Ford naar Jimmy Carter. Aangemoedigd door het succes van de Arabisch-Europese bijeenkomst het jaar ervoor, riep het Forum in oktober het eerste Latijns-Amerikaanse Europese handelssamenwerkingssymposium bijeen in Montreux, met meer dan 1.000 deelnemers.

In samenwerking met EUROPA (destijds de maandelijkse bijlage van de Italiaanse krant La Stampa , Le Monde uit Frankrijk, The Times of London en Die Welt uit Duitsland ) en de Internationale Kamer van Koophandel in Parijs, introduceerde het Forum een ​​speciale reeks bijeenkomsten en publicaties . Het eerste evenement vond in november plaats in Genève met als thema "Moeten bedrijfsleiders dienen in de politiek?". Het Forum publiceerde ook zijn eerste enquête, die gericht was op de zorgen van bedrijfsleiders over protectionisme.

Om zijn relatie met de media te verbreden, is het Forum overgestapt van het beschouwen van de pers als voornamelijk werkende journalisten die verslag doen van zijn evenementen, naar het beschouwen van hen als belangrijke belanghebbenden in de samenleving en volwaardige deelnemers.

Klaus Schwab, openingstoespraak, European Management Symposium, 27 januari 1977

 

terug naar overzicht