1976
 
Een brug slaan tussen de Arabische wereld en het Westen
Nooit  eerder waren zovelen op zo'n hoog niveau bijeengekomen om alle aspecten van praktische zakelijke samenwerking tussen West-Europa en de Arabische wereld te bespreken.1976

 Afbeelding met person, Menselijk gezicht, kleding, persoon
François Mitterrand, secretaris-generaal van de Franse Socialistische Partij; Edward Heath, premier van het Verenigd Koninkrijk (1970-1974)

Het hoogtepunt van het zesde European Management Symposium in Davos was een levendig debat over de toekomstige rol van het vrije ondernemerschap in Europa. Onder de strijdende panelleden waren Edward Heath, die in 1974 was afgetreden als premier van het Verenigd Koninkrijk en het jaar daarop als leider van de Britse Conservatieve Partij, en François Mitterrand, secretaris-generaal van de Franse Socialistische Partij, die in 1981 president van zijn land zou worden.

Het samenwerkingsuitwisselingsprogramma met UNIDO werd gelanceerd, met 26 ontwikkelingslanden, meestal vertegenwoordigd door delegaties onder leiding van ministers. Het bood een platform voor opkomende economieën om investeringsprojecten te presenteren aan Davos-deelnemers. Onder de landen die van dit initiatief profiteerden waren Bolivia, Iran, Ivoorkust, Nigeria, de Filippijnen en Thailand.

Vanwege de groeiende populariteit van kleine interactieve sessies onder deelnemers die ze zeer nuttig vonden, verhoogde het Forum het aantal workshops, seminars, contactlunches en diners tot 200. Het versterkte ook de participatie van het maatschappelijk middenveld door prominente sprekers uit te nodigen, zoals Ralph Nader, de Amerikaanse consumentenrechtenactivist en milieuactivist, die sprak over de verantwoordelijkheid die de industrie heeft ten opzichte van zijn consument.

Na de Arabisch-Israëlische oorlog van 1973 en het daaropvolgende olie-embargo waren de betrekkingen van het Westen met Arabische landen gespannen geworden. Klaus Schwab zag een kans om de impact te laten zien die een particulier verzoeningsinitiatief kan hebben.

In oktober lanceerde het Forum een dergelijk initiatief - een belangrijke stap voorwaarts in zijn internationalisering - toen het het eerste Arabisch-Europese Business Cooperation Symposium organiseerde in Montreux, Zwitserland, samen met toonaangevende Arabische en Europese instellingen. Meer dan 1.500 senior executives, waaronder meer dan 400 uit de Arabische wereld, namen deel aan drie dagen van plenaire sessies, seminars en privédiscussies.

De reacties van de deelnemers waren sterk positief. Bij de opening van de vergadering zei Schwab: "De overweldigende belangstelling voor dit symposium toont de behoefte aan multinationale, directe en praktische contacten tussen de topbeslissers in het industriële, economische en financiële leven van de Arabische en Europese landen. In plaats van de 1.000 deelnemers die we hadden gepland, zijn er meer dan 1.500 gekomen en zijn hier nu verzameld; Honderden moesten worden weggestuurd wegens ruimtegebrek. Het grote succes van dit symposium, dat we kunnen voorzien voordat het zelfs maar is begonnen, is duidelijk gebaseerd op een echt Euro-Arabisch partnerschap."

Met de bijeenkomst in Montreux speelde het Forum een cruciale rol bij het herstellen van de gespannen betrekkingen tussen Arabische en westerse landen en bij het verdiepen van het Euro-Arabische partnerschap.

terug naar overzicht