1975
 
Davos gaat wereldwijd

Dit was een doorbraakjaar voor het European Management Forum.

 

Dit was een doorbraakjaar voor het European Management Forum. Het aantal deelnemers aan het European Management Symposium steeg tot 860 deelnemers, waaronder de CEO's en bestuursvoorzitters van de grootste Europese bedrijven als Royal Dutch Shell, Unilever en Philips.

 

Daarnaast sloot het Forum zijn eerste officiële samenwerkingsovereenkomst met een VN-agentschap, UNIDO (United Nations Industrial Development Organization), met hoofdkantoor in Wenen. Ondertussen is het aantal rondetafelgesprekken gedurende het jaar gestegen tot negen.

 

Het Forum publiceerde zijn eerste institutionele brochure, waarin het zijn rol als volgt omschreef: “Het European Management Forum is een onafhankelijke, zelffinancierende stichting zonder winstoogmerk, afgestemd op de strategische behoeften van de hoogste besluitvormers van de Europese bedrijf." 1 Het document schetste zeven manieren waarop het Forum bedrijfsleiders bedient via zijn programma's: 
·       
Het observeert de Europese en internationale economische omgeving
·       
Het ontdekt nieuwe trends en volgt hun ontwikkeling op de voet
·       
Het verbreedt de horizon door naar de verbanden te wijzen
·       
Het vergemakkelijkt contacten op het hoogste niveau
·        Het brengt leiders uit het bedrijfsleven en de overheid samen
·       
Het helpt bij het vinden van nieuwe zakenrelaties
·       
Het integreert zijn deelnemers actief in creatieve programma's 

Na slechts vijf jaar werd het Forum geaccepteerd op het hoogste niveau van het bedrijfsleven en de overheid. Hoewel het Forum geen voorstander was van beleid of strategie, was het een gerespecteerde organisatie geworden die diende als een waardevol platform voor het bedrijfsleven, de overheid, het maatschappelijk middenveld en andere belanghebbenden om te overleggen en samen te werken. De stakeholdertheorie van Klaus Schwab begon zich te ontwikkelen tot een breder concept van mondiaal burgerschap van bedrijven.

 

Schwab had veel ervaring opgedaan in zijn vijf jaar aan het roer van het Forum. Toch was hij nog maar 37 jaar oud. Olivier Giscard d'Estaing, stichtend decaan en directeur-generaal van de INSEAD business school en de broer van de Franse president Valéry Giscard d'Estaing, was co-voorzitter van de vergaderingen van Davos in de jaren 1973-1977. Op een dag vroeg Schwab zijn secretaresse om hem in contact te brengen met “meneer Giscard d'Estaing”. Na korte tijd kreeg hij een telefoontje en een vrouwenstem kondigde aan: “Je vous passe Monsieur le Président de la République.” ("Ik verbind u door met de president van de republiek.") Plots hoorde Schwab de kenmerkende diepe stem van president Giscard en besefte al snel dat hij de Franse leider aan de lijn had. Verbijsterd hing hij op. Vele jaren later, tijdens een diner met Valéry Giscard d'Estaing, die inmiddels zijn ambt had verlaten, Schwab vertelde hem het verhaal. Giscard herinnerde zich de aflevering en merkte op: "U bent waarschijnlijk de enige persoon die ooit de telefoon ophing bij een Franse president!"

 
terug naar overzicht