1974
 
Midden in de recessie


Sinds de oprichting is netwerken tussen deelnemers een belangrijk onderdeel van de activiteiten van het Forum

In 1974 en 1975 stortte de oliecrisis de wereld in een ernstige economische recessie. Hoewel het European Management Forum niet immuun was voor de impact van de recessie, heeft het de storm doorstaan. In het jaarverslag van de Stichting schreef Klaus Schwab:
 
“Hoewel de dreigende tekenen van stagnatie en recessie in de Europese en internationale economie leidden tot bezuinigingen in een aantal bedrijven, vooral merkbaar in de duikvlucht van beroepsopleidingen, leed het European Management Forum niet onder deze tendens – integendeel, het het lijkt erop dat het beleid van de stichting om diensten aan te bieden die vooral een beter begrip van de Europese en internationale politieke, economische en sociale ontwikkeling bevorderen, in deze tijden van crisis beter aanslaat. De economische situatie heeft invloed gehad op het Forum omdat er speciale inspanningen zijn geleverd om de totale kosten te verlagen en de kwaliteit en bruikbaarheid van de verschillende activiteiten te vergroten.” 1 

Op het European Management Symposium werd Dom Hélder Câmara, de rooms-katholieke aartsbisschop van Olinda en Recife, Brazilië, uitgenodigd door Klaus Schwab, ondanks druk op het Forum om hem niet uit te nodigen. Câmara werd door veel regeringen en bedrijfsleiders als persona non grata beschouwd. Hij noemde zichzelf "de woordvoerder van die tweederde van de mensheid die lijdt onder de oneerlijke verdeling van de hulpbronnen van de natuur." 

In Davos voorspelde Dom Hélder dat ontwikkelingslanden op een dag de leidende economische machten zouden kunnen uitdagen en botsen. "Laten we hopen bij de Almachtige God dat deze confrontatie hen niet zal dwingen wapens te gebruiken." Hij bekritiseerde multinationals omdat ze zoveel van de mensheid in erbarmelijke omstandigheden houden. Hij riep op tot een grotere sociale verantwoordelijkheid, een eerlijkere verdeling van de rijkdom en een herbeoordeling van "de valse waarden van een 'afvalmaatschappij'" om welvaart voor alle mensen te bereiken. 

Na een platform te hebben geboden voor het rapport The Limits to Growth van de Club van Rome, dat veel publiciteit opleverde voor de bijeenkomst in 1973, legde het Forum meer nadruk op milieukwesties door kapitein Jacques-Yves Cousteau, de beroemde Franse marineofficier en onderzeese ontdekkingsreiziger, naar Davos. Hij wijt het falen van regeringen om milieubescherming te bevorderen aan "politieke onvolwassenheid" en drong er bij de leidende industrielanden op aan actie te ondernemen. 

De
recessie heeft de vastberadenheid van het Forum om zijn activiteiten en diensten uit te breiden niet verminderd. Het verhoogde het aantal evenementen in zijn reeks rondetafelgesprekken tot zeven, waaronder bijeenkomsten over Europa op de basis van de Europese Commissie in Brussel en over Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Zweden in de hoofdstad van elk land.
--------------------------------------
1 Tätigkeitsbericht van Stiftung European Management Forum voor de periode van 1.1.1974 tot 30.6.1975
 
terug naar overzicht