Het Davos-manifest
Tijdens het derde European Management Symposium verbreedde het Forum zijn Europese focus en koos het als thema "Shaping Your Future in Europe".

Tijdens het derde European Management Symposium verbreedde het Forum zijn Europese focus en koos het als thema "Shaping Your Future in Europe". Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden was de eresponsor en de Commissie van de Europese Gemeenschappen hernieuwde haar beschermheerschap.

Deze bijeenkomst in Davos onderscheidde zich door twee ontwikkelingen. Eerst hield Aurelio Peccei, de Italiaanse industrieel, een toespraak waarin hij The Limits to Growth samenvatte , een boek dat geschreven was in opdracht van de Club van Rome, de wereldwijde denktank die hij oprichtte. Toen het in 1972 werd gepubliceerd, had het onderzoek een sensatie veroorzaakt omdat het de duurzaamheid van de wereldwijde economische groei in twijfel trok. De auteurs schetsten de keuzes die de samenleving moest maken om economische ontwikkeling en milieubeperkingen met elkaar te verzoenen. Van de baanbrekende publicatie werden meer dan 12 miljoen exemplaren verkocht en in meer dan 30 talen vertaald. 

Ten tweede namen de deelnemers het initiatief om een ​​ethische code op te stellen op basis van het stakeholderconcept van Klaus Schwab. Met slechts één onthouding keurden alle deelnemers de tekst goed in de slotsessie van het symposium. 

Vanaf het begin heeft het Forum het principe uiteengezet dat het niet mag optreden als een belangenbehartigingsgroep, noch enige mening mag uiten namens zijn leden of deelnemers. Het Davos-manifest vormde een zeldzame uitzondering op dit beleid. 
In 1973 begon de Stichting haar activiteiten uit te breiden buiten het organiseren van de jaarlijkse bijeenkomst in Davos. Om waarde toe te voegen aan zijn diensten, lanceerde het Forum drie initiatieven gericht op het verzamelen en verspreiden van kennis door middel van publicaties, het ontwikkelen van regionale en landgerichte activiteiten en het creëren van gemeenschappen om de discussie over urgente mondiale problemen uit te breiden en te verdiepen.

Deze waren:

- de lancering van Synopsis, een documentatiedienst die Europese bedrijfsleiders informatie verschafte over het overheidsbeleid en de overheidsstrategie
- het houden van twee rondetafelgesprekken – de eerste over Europa bij de Europese Commissie in Brussel in mei en de tweede over Duitsland in Bonn in november – om de interactie tussen het bedrijfsleven en Europese overheden, waaronder de Europese Commissie, te bevorderen
- de oprichting van de European Club for Cooperative Management, de eerste gemeenschap op hoog niveau van het Forum

Met deze initiatieven en het Davos-manifest wilde het European Management Forum doelbewust een breder, substantiëler platform opzetten voor het bedrijfsleven, de overheid, het maatschappelijk middenveld en andere belanghebbenden om samen te werken om belangrijke mondiale problemen aan te pakken. Klaus Schwab, die was benoemd tot hoogleraar Strategisch Management aan de Universiteit van Genève, waar hij tot 2003 doceerde, zou later zijn stakeholderprincipe uitbreiden tot een breder concept van mondiaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat bepaalde dat bedrijven, samen met de overheid en het maatschappelijk middenveld, zijn zelf belanghebbenden in de wereldwijde commons. De eigen ontwikkeling van het Forum zou de evolutie van het oorspronkelijke idee van Schwab weerspiegelen.

terug naar overzicht