De triomf van een idee De tweede Davos was de eerste bijeenkomst waarop het Forum een ​​regeringsleider verwelkomde.

 Het zou een uitdaging zijn om het succes van het inaugurele European Management Symposium te repliceren. In 1972 was de nieuwigheid van een intiem en interactief conclaaf op hoog niveau over de belangrijkste kwesties van de dag afgenomen. Toch was er een duidelijke behoefte aan topbedrijfsleiders om samen te komen om de toekomstige uitdagingen te bespreken. Op 15 augustus 1971 schokte de Amerikaanse president Richard Nixon de wereld toen hij een einde maakte aan de goudstandaard, de directe inwisselbaarheid van de Amerikaanse dollar in goud. Deze beweging bracht de financiële markten in beroering en deed vragen rijzen over het internationale monetaire systeem en de duurzaamheid van vaste wisselkoersen.

 Desondanks trok het tweede symposium bijna 300 deelnemers, zo'n 150 minder dan het eerste. Het European Management Forum stond er opnieuw op selectief te zijn, met persoonlijke en niet-overdraagbare uitnodigingen die alleen aan de CEO's van grote bedrijven werden verstrekt. Onder het thema "Ontwikkeling van een Europese bedrijfsstrategie" zou de tweede Davos worden voorgezeten door Hermann J. Abs, de voorzitter van Deutsche Bank en een van de meest prominente bedrijfsleiders van die tijd. Op het laatste moment moest Abs zijn deelname afzeggen. Klaus Schwab stapte in, de eerste en enige keer dat hij als vergadervoorzitter zou dienen.

Pierre Werner, de president van Luxemburg, presenteerde wat bekend werd als het Werner-plan dat de weg uitstippelde voor een Europese monetaire unie en een gemeenschappelijke munt. Een andere spreker was Wernher von Braun, plaatsvervangend associate administrator van de National Aeronautics and Space Administration (NASA) van de VN en een van de meest gevierde raketwetenschappers van zijn generatie.

 Ook de vakbondsman en leider van de arbeidersbeweging, Charles Levinson, de secretaris-generaal van de International Federation of Chemical and General Workers' Federation (nu de International Federation of Chemical, Energy, Mine and General Workers' Unions).
 
De lijst met deelnemers en sprekers toonde aan hoe het Forum vanaf de beginjaren ernaar streefde tijdens zijn jaarlijkse bijeenkomst niet alleen de belangrijkste bedrijfsleiders en bedrijfsstrategen samen te brengen, maar ook regeringsleiders, technologiepioniers, publieke intellectuelen en leiders uit het maatschappelijk middenveld. Het dagblad Neue Zürcher Zeitung riep het tweede Davos uit tot een succes. Het was een 'triomf van een idee', verklaarde de krant.

1
"Zweites Europäisches Managementsymposium: Sieg einer Idee", Neue Zürcher Zeitung, 12 februari 1972

 

 
terug naar overzicht