Het begin, In januari 1971 werd het eerste European Management Symposium gelanceerd.

 

Het eerste European Management Symposium werd gehouden in Davos, Zwitserland, van 24 januari tot 7 februari 1971. Zo'n 450 deelnemers uit 31 landen – chief executives en senior managers van de topbedrijven in Europa – verzamelden zich in de Alpenclave. De 50 faculteitsleden omvatten professoren van de belangrijkste business schools in de Verenigde Staten, evenals andere thought leaders over managementtechnieken en bedrijfsstrategie. De focus van de eerste week lag op "De uitdaging van de toekomst", terwijl de tweede week discussie en debat over "Bedrijfsstrategie en -structuur" bevatte.

 

De vergadering werd bijeengeroepen door het European Management Forum, dat op 8 februari officieel zou worden opgericht als een stichting onder toezicht van de Zwitserse Bondsstaat, met zijn nominale hoofdkantoor in Chur, de hoofdstad van het kanton Graubünden (Graubünden), en een eerste schenking van 25.000 Zwitserse frank.

 

De oprichter van het Forum was Klaus Schwab, een in Duitsland geboren ingenieur, econoom en professor met dubbele doctoraten, een master in openbaar bestuur van Harvard en zakelijke ervaring in Duitsland en Zwitserland. Op verzoek van zijn voormalige werkgever, het Verband Deutscher Maschinen - und Anlagenbau (VDMA), had Schwab een boek geschreven, Moderne Unternehmensführung im Maschinenbau (Modern Enterprise Management in Mechanical Engineering).

Daarin stelde Schwab voor dat het management van een bedrijf al zijn belanghebbenden – die Interessenten – zou moeten dienen als een trustee die belast is met het bereiken van duurzame groei en welvaart op lange termijn voor de onderneming. De belanghebbenden omvatten de eigenaren en aandeelhouders van het bedrijf, evenals zijn klanten, leveranciers, medewerkers van welke aard dan ook, de overheid en de gemeenschappen waarin het actief is of die kunnen worden beïnvloed door zijn activiteiten. Dit stakeholderconcept werd de leidraad van het Forum.
 

In 1970 verliet Schwab de Zwitserse industriële groep Escher Wyss, waar hij in het topmanagement had gediend, en zette een driekoppig kantoor op in Genève om zijn visie na te streven om een platform te creëren waarmee Europese CEO's ideeën, zorgen en kennis kunnen uitwisselen met tegenhangers in de overheid en leiders uit de academische wereld, de media en het maatschappelijk middenveld. Schwab's eerste medewerker aan dit project was Hilde Stoll, met wie hij in 1971 trouwde en die sindsdien de vertrouwde partner van haar man is gebleven - zijn "sociale geweten", zoals hij het zegt.
 

Davos, het decor van Thomas Mann's Der Zauberberg (De Toverberg), was een plaats van recreatie en ontspanning, waar mensen schone berglucht innamen om hun gezondheid te herstellen en hun geest op te laden. Schwab wilde dat de deelnemers aan het European Management Symposium zich ontspannen genoeg voelden om openhartig te spreken, met behoud van kameraadschap van doel en wederzijds respect.

Dit werd bekend als de "Davos Spirit", nog steeds het kenmerk van alle Forum-bijeenkomsten.

 

Niemand, zelfs Klaus Schwab niet, kon zich na dit eerste symposium bewust zijn van het krachtige platform dat was gecreëerd.
 

terug naar overzicht