Mondiaal centrum voor voedselinnovatie komt naar Nederland
Nieuwsbericht | 27-01-2021 | 14:01
Nederland gaat het centrum vormen voor wereldwijde voedselinnovatie met het
Global Coordinating Secretariat (GCS) in Wageningen. Dat maakte premier
Rutte tijdens een digitale bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF)
bekend. Het GCS maakt onderdeel uit van het voedselsysteem initiatief van
het WEF om innovaties en nieuwe technologieën in de voedselketen aan te
jagen die bijdragen aan de mondiale voedselzekerheid. Het GCS stuurt vanuit
Nederland de verdere ontwikkeling van de wereldwijde regionale
voedselinnovatie hubs aan waaronder de Europese hub in Food Valley
Wageningen.
Wereldwijd hebben bijna 2 miljard mensen geen toegang tot voldoende, voedzaam en
veilig voedsel en lijden 690 miljoen mensen aan chronische honger of gebrek aan
goede voeding. De verwachte groei van de wereldbevolking en de gevolgen van de
klimaatcrisis maakt de urgentie van deze voedselonzekerheid alleen maar groter.
We moeten dus meer en ook slimmer voedsel produceren dan ooit tevoren.
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: “De
Nederlandse agrifood, tuinbouw en veredeling sectoren zijn wereldspelers als
het gaat om kennis en technieken voor het duurzaam produceren en verwerken
van voedsel. Die kennis en innovatie gaat al de wereld over, denk
bijvoorbeeld aan het bedrijf East-West Seed van Simon Groot dat miljoenen
kleine boeren voorziet van goed zaaigoed. Met FoodValley als Europese
Food Hub in de WEF en het Global Coordinating Secretariat in Nederland
kunnen we die kennis en kunde nog veel meer delen met de wereld.”
Minister Van ‘t Wout van Economische Zaken en Klimaat: “De
Nederlandse economie is een van de meest innovatieve ter wereld. Met de
komst van het Global Coordinating Secretariat kunnen we onze innovatiekracht
nog beter inzetten om een bijdrage te leveren aan de voedselzekerheid in de
wereld. Met een sterke combinatie van bedrijven en kennisinstellingen in de
agrifood, tuinbouw, veredeling, hightech en ICT hebben we alle factoren in
huis om een leidende rol te vervullen en de benodigde verandering van het
voedselsysteem vorm te geven.”
Food Innovation Hubs
Om de manier waarop we voedsel produceren en consumeren te veranderen zijn
wereldwijd schaalbare innovaties nodig die passen bij de regionale
omstandigheden. De regionale Food hubs spelen daarbij een cruciale rol door
boeren, bedrijven, wetenschappers en (andere) partijen uit de voedselketen bij
elkaar te brengen om innovaties en bedrijfs- en verdienmodellen te ontwikkelen
die bijdragen aan een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem. Er zijn hubs
opgezet in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. FoodValley is sinds november
aangesteld als de Europese Food Hub aan de wereldwijde tafels.
Global Coordinating Secretariat
Het kabinet en ontwikkelmaatschappij Oost NL (in opdracht van de provincie
Gelderland en provincie Overijssel) ondersteunen het GCS financieel en met het
vormen van een klein kernteam. Het GCS zal de regionale hubs helpen met
opschalen, nieuwe regionale hubs aanjagen en werken aan wereldwijde
partnerschappen voor innovatie. Zo zorgen zij er samen voor dat kennis en
innovatie voor een gezond en duurzaam voedselsysteem beter verspreid worden over
de wereld.