DE VOEDSELINDUSTRIE

Neem Pepsico als voorbeeld. Pepsico is het moederbedrijf van tal van limonade- en snackfabrikanten. De zogenaamde concurrerende merken komen uit fabrieken van een paar bedrijven die de hele industrie monopoliseren. Er zijn een paar grote bedrijven in de verpakte voedingsindustrie zoals Unilever, de Coca-Cola Company, Mondelez en Nestlé.

Op de foto zie je dat de meeste merken in de voedingsindustrie tot een van deze groepen behoren. De grote bedrijven zijn beursgenoteerd en hebben grote aandeelhouders in hun raad van bestuur.

We kunnen bronnen zoals Yahoo Finance gebruiken om gedetailleerde bedrijfsinformatie te zien, zoals: B. wie zijn de grootste aandeelhouders. Laten we Pepsico opnieuw als voorbeeld nemen. We zien dat ongeveer 72% van de aandelen in handen is van maar liefst 3.155 institutionele beleggers. Dit zijn investeringsmaatschappijen, beleggingsfondsen, verzekeringsmaatschappijen, banken en, in sommige gevallen, overheden.

Wie zijn de grootste institutionele investeerders van Pepsico? Zoals u kunt zien, bezitten slechts 10 van de investeerders samen bijna een derde van de aandelen. De top tien investeerders worden geschat op 59 miljard dollar, maar van die tien bezitten er slechts drie meer aandelen dan de andere zeven. Laten we ze niet vergeten en kijken wie de meeste aandelen heeft in de Coca-Cola Company, Pepsi’s grootste concurrent.

Het merendeel van de aandelen is op hun beurt in handen van institutionele beleggers. Laten we naar de top 10 kijken, en laten we beginnen met de onderste zes. We zagen ook vier van deze institutionele beleggers in Pepsico’s onderste zes. Het zijn Northern Trust, JPMorgan-Chase, Geode Capital Management en Wellington Management. Laten we nu eens kijken naar de vier grootste aandeelhouders. Dit zijn BlackRock, Vanguard en State Street. Dit zijn de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld, dus Pepsico en Coca-Cola zijn helemaal geen concurrenten.

De andere grote bedrijven die verschillende merknamen bezitten, zoals Unilever, Mondelez en Nestlé, behoren tot dezelfde kleine groep investeerders. Maar hun namen komen niet alleen voor in de voedingsindustrie. Laten we eens kijken welke de grootste technologiebedrijven op Wikipedia zijn.