DE MAINSTREAM-MEDIA

We moeten het volgende onderwerp beginnen met een vraag. Iemand zoals ik die nooit video’s maakt, kan met een oude laptop objectief aantonen dat er maar twee bedrijven een monopolie hebben in alle bedrijfstakken ter wereld. Mijn vraag is, waarom wordt hier nooit over gesproken in de media?

We kunnen dagelijks kiezen tussen allerlei documentaires en tv-programma’s, maar geen enkele behandelt dit onderwerp. Is het niet interessant genoeg of spelen er andere belangen mee? Wikipedia geeft ons ook hier het antwoord. Het zegt dat ongeveer 90% van de internationale media eigendom is van negen mediaconglomeraten. Of we nu het monopolie Netflix en Amazon Prime nemen of gigantische bedrijven met veel dochterondernemingen zoals Time-Warner, de Walt Disney Company, Comcast, Fox Corporation, Bertelsmann en Viacom, CBS, we zien dat dezelfde namen aandelen bezitten.

Deze bedrijven produceren niet alleen alle programma’s, films en documentaires, maar zijn ook eigenaar van de kanalen waarop ze worden uitgezonden. Dus niet alleen industrieën, maar ook informatie is eigendom van de elite.

Ik laat je kort zien hoe dit in Nederland werkt. Allereerst zijn alle reguliere Nederlandse media in handen van drie bedrijven. De eerste is De PersGroep [DPG Media], het moederbedrijf van de volgende merken (. Naast de vele kranten en tijdschriften zijn zij ook eigenaar van Sanoma, het moederbedrijf van enkele grote commerciële Nederlandse omroepen. Veel buitenlandse media zoals VTM zijn ook eigendom van De PersGroep.

Het tweede bedrijf is Mediahuis, een van de grootste mediagroepen in Europa. In Nederland bezit Mediahuis de volgende merken. Tot 2017 behoorden ook Sky Radio en Radio Veronica tot Mediahuis, net als Radio 538 en Radio 10.

En dan is er Bertelsmann, een van de 9 grootste mediabedrijven. Dit bedrijf is eigenaar van RTL, dat 45 televisiezenders en 32 radiostations in 11 landen bezit. Bertelsmann is ook mede-eigenaar van ’s werelds grootste uitgever van boeken, Penguin Random House.

De aandelen van deze bedrijven zijn in handen van particuliere fondsen van drie families. Dit zijn de Belgische familie Van Thillo, de Belgische familie Leysen en de Duitse Bertelsmann-Mohn familie. Alle drie de families kozen de kant van de nazi’s tijdens de oorlog.Om die reden werd volgens Wikipedia de Telegraaf, de krant Leysen, na de oorlog tijdelijk verboden in Nederland.